PRIMERJAVA

Kje sta najcenejša hrana in tobak?

Objavljeno 22. junij 2013 13.23 | Posodobljeno 22. junij 2013 13.23 | Piše: STA, P. J.

V Sloveniji so bile cene hrane tri odstotke pod povprečjem sedemindvajseterice.

LUXEMBOURG – Za košarico primerljivih živil in brezalkoholnih pijač je bilo treba lani v najdražji članici EU odšteti več kot dvakrat toliko kakor v najcenejši. Najdražja hrana je bila znova na Danskem, medtem ko Poljska ostaja najcenejša, ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Slovenija je tik pod povprečjem EU.

Najceneje na Poljskem

Cene hrane na Danskem so lani za 43 odstotkov presegale evropsko povprečje. Danski so sledile Švedska (24 odstotkov nad povprečjem EU), Avstrija (20 odstotkov nad povprečjem), Finska (19 odstotkov nad povprečjem), Irska (18 odstotkov nad povprečjem) in Luksemburg (16 odstotkov nad povprečjem). Kruh in žitarice so bili najdražji na Danskem (59 odstotkov nad povprečjem), meso na Danskem in v Avstriji (32 odstotkov nad povprečjem), mleko, sir in jajca pa v Grčiji (32 odstotkov nad povprečjem).

Najcenejši Poljski, kjer so bile cene hrane lani 39 odstotkov pod povprečjem, sledijo Romunija (33 odstotkov pod povprečjem EU), Bolgarija (32 odstotkov pod povprečjem EU) in Litva (23 odstotkov pod povprečjem EU). Kruh in žitarice so bili najcenejši v Bolgariji (43 odstotkov pod povprečjem), medtem ko so bili meso ter mleko, sir in jajca najcenejši na Poljskem (meso 45 odstotkov pod povprečjem, mleko, sir in jajca pa 37 odstotkov pod povprečjem).

Kje je Slovenija?

V Sloveniji so bile cene hrane tri odstotke pod povprečjem sedemindvajseterice. Za odstotek višje od povprečja so bile cene kruha in žitaric ter mleka, sira in jajc, medtem ko je bila cena mesa sedem odstotkov pod povprečjem EU.

Eurostat je pregledal tudi cene alkoholnih pijač in tobaka. Najdražji alkohol so lani pili na Finskem (75 odstotkov nad povprečjem), Irskem (62 odstotkov nad povprečjem) in Švedskem (61 odstotkov nad povprečjem), najceneje pa so ga ponujale Bolgarija (33 odstotkov pod povprečjem), Romunija (25 odstotkov pod povprečjem) in Madžarska (21 odstotkov pod povprečjem).

Tobak je bil najdražji na Irskem (99 odstotkov nad povprečjem), v Veliki Britaniji (94 odstotkov nad povprečjem) in na Švedskem (32 odstotkov nad povprečjem), najcenejši pa na Madžarskem (48 odstotkov pod povprečjem), v Litvi (45 odstotkov pod povprečjem) in v Bolgariji (43 odstotkov pod povprečjem).

V Sloveniji so se cene alkohola lani gibale odstotek nad povprečjem EU, medtem ko je bila cena tobaka 33 odstotkov pod povprečjem EU.

Deli s prijatelji