ODPIS

Kje so vsi ogroženi? Izbris dolgov odobrili samo 672 državljanom

Objavljeno 06. maj 2015 18.41 | Posodobljeno 06. maj 2015 18.41 | Piše: STA, T. L.

Na Hrvaškem so odpisali precej manj dolgov, kot so pričakovali.

ZAGREB – Hrvaška vlada je januarja pričakovala, da bo z odpisom dolgov zagotovila nov začetek približno 60.000 socialno najbolj ogroženim državljanom. A po večmesečnem izvajanju ukrepov so doslej izbris dolgov, ki ne presegajo 35.000 kun (4580 evrov), odobrili samo 672 državljanom. V postopku naj bi bilo več kot 30.000 ljudi.

Pričakovali so, da bodo pomagali 60.000 ogroženim

V Banskih dvorih so ocenili, da bodo omilili finančne težave približno 60.000 materialno najbolj ogroženim državljanom, ki nimajo niti premoženja niti prihrankov, iz katerih bi lahko vrnili dolgove, ter imajo račune blokirane več kot leto dni. Njihove obveznosti so bile ocenjene na nekaj več kot 210 milijonov kun (27,4 milijona evrov).

Vladne ukrepe so za socialno najbolj ogrožene državljane začeli izvajati februarja. Oblasti pričakujejo, da bodo vsi prejemniki socialne pomoči, ki naj bi jih bilo okoli 10.000, izkoristili možnost odpisa dolgov pri bankah ter telekomunikacijskih in komunalnih podjetjih.

Od začetka aprila pa so zahteve za odpis dolgov lahko vložili tudi tisti, ki nimajo statusa socialno ogroženih oseb.

Med približno 50.000 potencialnimi upravičenci je okoli 22.000 ljudi od finančne agencije zahtevalo potrdila o višini dolgov in trajanju blokade svojih računov. Za naslednji korak, pridobitev potrdila od socialnih centrov o premoženju in prihodkih, se je odločilo 4800 ljudi.

Ni jim jasno, zakaj tako slab odziv

Država je ugotovila, da jih okoli 2800 ustreza vsem pogojem. Zahteve za odpis dolgov je upnikom poslalo 862 državljanov, ugodili pa so 672, poroča danes Jutarnji list.

Na ministrstvu za socialno politiko in mlade ne vedo, zakaj je interes državljanov tako slab, piše zagrebški časnik. Ob tem so znova pozvali vse materialno ogrožene državljane, ki izpolnjujejo pogoje, naj preverijo, ali lahko izkoristijo enkratno ponudbo vlade.

Na ministrstvu so pojasnili, da so januarja pričakovali, da bodo pomagali 60.000 ljudem, ki so po njihovem seznamu imeli manj kot 4580 evrov dolga in več kot leto dni blokirane račune. Niso pa vedeli, kakšen je njihov gmotni položaj in ali ustrezajo strogim pogojem za odpis dolga. Do odpisa dolga so namreč upravičeni tisti, ki imajo manj kot 2500 kun (326 evrov) mesečnih prihodkov ali manj kot 1250 kun (163 evrov) na člana gospodinjstva.

Eni se bojijo, da bi jih začeli preverjati ...

Pogoj je tudi, da nimajo drugih nepremičnin, razen tiste, v kateri živijo, ter da nimajo drugega premoženja, ki bi ga lahko prodali, ne da bi ogrožali svojih osnovnih življenjskih potreb. Na seznamu so bili večinoma državljani, ki nimajo blokiranega računa zaradi osebnih napak, temveč zaradi dolgotrajne gospodarske krize, zaradi katere so mnogi ostali brez služb.

Kot so neuradno ocenili na ministrstvu, so razlogi za manjši odziv tudi v spletu okoliščin. Menijo, da je del dolžnikov ugotovil, da ima več prihodkov ali večje premoženje, kot to dopuščajo pogoji, del pa se jih boji, da bo država začela preverjati njihove finance.

Februarja je sicer nekaj več kot 317.000 hrvaških državljanov imelo blokirane račune zaradi dolgov.

Deli s prijatelji