PRI SOSEDIH

Kje je gorivo najcenejše: vse spremembe cen na spletu

Objavljeno 04. marec 2015 18.20 | Posodobljeno 04. marec 2015 17.58 | Piše: STA, T. L.

Na ta način naj bi dodatno zavarovali potrošnike in spodbujali konkurenčnost med podjetji.

Umetno gorivo naj bi bilo ekološko, saj naj ne bi proizvajalo toplogrednih plinov.

ZAGREB – Na hrvaškem ministrstvu za gospodarstvo so danes predstavili spletno stran in aplikacijo za mobilne telefone za spremljanje cen goriv na bencinskih servisih na Hrvaškem. Posebej so izpostavljene bencinske črpalke z najnižjimi cenami goriv. Na ta način naj bi dodatno zavarovali potrošnike in spodbujali konkurenčnost med podjetji.

Na spletni strani min-go.hr je na voljo seznam vseh cen goriv na vseh bencinskih črpalkah na Hrvaškem. Uporabniki lahko na ta način spremljajo in primerjajo cene naftnih derivatov. Obenem lahko prijavijo morebitne nepravilnosti, so po današnji novinarski konferenci sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

Vse spremembe cen na spletu in aplikaciji

Kot so poudarili, so trgovci z motornimi gorivi od sredine februarja obvezani ministrstvu prijaviti vsako spremembo cen goriv, te pa bodo sproti objavljene na spletu in aplikaciji. Uporabniki se lahko, če cene, dostopne na seznamu, niso skladne s tistimi na bencinskih postajah, obrnejo na inšpekcije ministrstva.

Poleg informacij o cenah je na spletni strani in aplikaciji mogoče pridobiti tudi podatke o razdaljah med potrošniki in bencinskimi postajami. Na voljo so tudi drugi podatki, kot je delovni čas črpalk ali pa možnost dostopa za osebe s posebnimi potrebami.

Prvi dan 24.000 obiskov

Spletno stran so zagnali v torek, prvi dan pa je imela več kot 24.000 obiskov.

Mobilna aplikacija je za zdaj na voljo za mobilne telefone z operacijskim sistem Android. Uporabniki s sistemoma Ios ali Windows phone bodo to možnost dobili kmalu. Ministrstvo bo pripravilo tudi različico v angleškem jeziku, namenjeno turistom.

Hrvaški minister za gospodarstvo Ivan Vrdoljak je ob tem novinarjem potrdil, da so stroški izdelave spletne strani in aplikacije znašali 100.000 kun (13.055 evrov).

Deli s prijatelji