MISIJA SHENZOU

Kitajci na rekordni vesoljski avanturi

Objavljeno 14. junij 2013 16.19 | Posodobljeno 14. junij 2013 16.21 | Piše: Miloš Krmelj

Kitajci so v vesolje uspešno izstrelili peto človeško posadko.

Kitajci so v vesolje poslali šele svojo peto človeško posadko.

PEKING – Kitajska je še korak bliže vzpostavitvi stalno naseljene vesoljske postaje v Zemljini orbiti, do katere bi radi prišli še v tem desetletju. Trije astronavti oziroma skrajšano tajkonavti so namreč na krovu vesoljskega plovila Shenzhou 10 poleteli proti vesoljskemu modulu tiangong 1, ki že od leta 2011 kroži okoli našega planeta. To je pomemben mejnik, kar dokazuje tudi dejstvo, da je izstrelitvi prisostvoval sam kitajski predsednik Xi Jingping, ki se je srečal z astronavti in jih nagovoril, preden so ti vstopili v vesoljsko plovilo. »Napotili se boste na peti kitajski vesoljski polet s posadko, kar seveda ponaša vesoljske sanje kitajskega naroda kot tudi kitajsko željo za vesoljem in zvezdami,« jim je na dušo pihnil predsednik.

Dobrih 59 metrov visoka satelitska nosilna raketa Dolgi pohod 2F je v vesolje poletela točno ob predvidenem času iz središča in izstrelišča Jiuquan, ki leži na severovzhodu Kitajske in avtonomne pokrajine Notranja Mongolija. Manj kot deset minut zatem je 8,5-tonsko plovilo prispelo v orbito. Pozneje so ga nadzorniki poleta na Zemlji ob pomoči malih raketnih motorjev prestavili v orbito, ki ustreza postaji Tiangong 1, ki je na višini skoraj 338 kilometrov. »Vesoljska ladja Shenzhou 10 je vstopila v orbito. Izstrelitev je bila uspešna. Posadka se dobro počuti,« je po vtirjenju sporočil glavni poveljnik kitajskega urada za strojništvo in poletov s človeško posadko Zhang Youxia.

Kitajski vesoljski program je v zadnjih desetih letih postopoma prešel v počasnih, vendar premišljenih korakih od poleta prvega astronavta v vesolje v letu 2003, prek priprav na izgradnjo večje vesoljske postaje, podobne ruskemu Miru v letu 2020. »Vesoljska ladja Shenzhou 10 bo po predvideni proceduri izvedla eno ročno srečanje in spajanje in tudi eno avtomatsko srečanje in spajanje,« je pojasnila uradna govornica in predstavnica kitajskega vesoljskega programa Wu Ping.

Misija Shenzhou 10 naj bi postala rekordna, trajala naj bi 15 dni

Vsi trije člani posadke prihajajo iz vojaških vrst. Med misijo bodo astronavti vstopili in ostali na vesoljski postaji, kjer bodo izvajali najrazličnejše poskuse s področja medicine, tehnologije in tudi izobraževanja.

Tajkonavtom sicer poveljuje 48-letni Nie Haisang, ki ima tudi čin generala v kitajski vojski in bo nadzoroval ročno in avtomatsko spajanje in združevanje, pomagal mu bo 47-letni pilot vojnega letalstva Zhang Xiaoguang. Tretja članica posadke je obenem tudi druga kitajska ženska v vesolju, 33-letna Wang Yaping. Slednja se v kitajsko zgodovino ni zapisala le kot druga tajkonavtka, temveč bo tudi prva, ki bo kar iz vesolja predavala svojim študentom na Zemlji, ki bodo lahko opazovali tudi nekatere poskuse na vesoljski postaji.

Polet Shenzhouja 10 bo trajal predvidoma 15 dni in bo s tem do zdaj najdaljši kitajski vesoljski polet, saj bo za dva dni prekosil 13-dnevni polet ladje Shenzhou 9, ki so ga izvedli lani. Tamkajšnji strokovnjaki in inženirji označujejo najnovejši polet za operativnega. »Je tako kot pri razvoju novega avtomobila. Tega morate preizkusiti na cestah ob različnih razmerah. No, zdaj ko so preizkušnje končane, je avtomobil mogoče spraviti v formalno uporabo,« še dodaja Zhou Jianping, ki je vodilni inženir pri kitajskem programu poletov človeških posadk.

Deli s prijatelji