POŠAST IZ JEZERA

Kit? Kača? Ne, Nessie!

Objavljeno 02. marec 2015 22.41 | Posodobljeno 02. marec 2015 22.41 | Piše: Aleš Kovačič
Ključne besede: Nessi pošast

Legendarna podvodna pošast je za promocijo Škotske storila več kot viski, kilti in dude skupaj.

Najznamenitejša fotografija pošasti iz škotskega jezera je iz daljnega leta 1933.

Nedaleč od središča Škotskega višavja, mesta Inverness, kjer živijo najbolj kleni, zavzeto samosvoji in romantični višavci (Highlanders), na severu Britanskega otočja, se proti jugozahodu na 37 kilometrih razteza drugo največje sladkovodno jezero na Škotskem, ki ima večjo prostornino vode od vseh angleških, valižanskih in škotskih jezer skupaj.

Z globino 230 metrov in fantastično kuliso skrivnostne ter dih jemajoče škotske pokrajine, ki je že od nekdaj neskončni vir legend, bajk, mitov in pripovedi, bi za dom gotovo ene najprepoznavnejših pošasti na svetu težko našli primernejši kraj od jezera Ness.

Kit? Kača? Ne, Nessie!

Čeprav se je o skrivnostnem bitju iz globin jezera Ness menda govorilo že pred 1500 leti, saj naj bi se z njim iz oči v oči srečal kar sam irski svetnik in misijonar Kolomban, ki je, mimogrede, poskrbel, da se je krščanstvo prijelo tudi na Škotskem, je legenda o Nessie, glede na vrsto poročil očividcev in posnetkov, vsekakor izum 20. stoletja.

Čeprav so generacije okoliških prebivalcev odraščale ob pripovedih o nenavadnem bitju v jezeru, ki je znalo biti tudi agresivno, je širša javnost za prikupno pleziozavru podobno pošast prvič slišala v začetku 30. let prejšnjega stoletja.

Tako sta se zakonca MacKay sredi aprila leta 1933 okoli treh popoldne peljala mimo jezera proti Invernessu, ko je gospa sredi razburkane vode opazila neznano žival, ki je bila »črna, mokra in je spominjala na kita«. Možu je poskočilo srce in moral je hitro ukrepati, kajti MacKayeva se mu je menda skoraj na uho vzhičeno zadrla: »Ustavi! Pošast!« Ker sta tako kot preostali okoliški prebivalci odraščala z legendami o zveri iz vode, sta nenavadno izkušnjo ohranila zase. Dokler se do njiju ni dokopal novinar lokalnega časopisa in objavil prigode ter tako začel pisati pisano in do danes nedokončano zgodbo o pošasti iz Loch Nessa.

Čeprav je dinozavru podobno Nessie evolucija očitno obšla, je ta že prihodnje leto napredovala iz vodne pošasti v kopensko, saj sta jo sredi ceste, ki teče vzdolž jezera, opazila zakonca Spicer. Pred njunim avtomobilom se je odvil neverjeten prizor, kajti pot s počitnic v Škotskem višavju jima je prekrižal debel slonov rilec, ki je bil v resnici vrat živali, za njim pa je kolovratilo še njeno poldrugi meter visoko telo.

Pošast, vredna več milijonov

To je sprožilo plaz bolj ali manj bizarnih videnj, kot je bila denimo pripoved motorista Arthurja Granta, ki je poleti istega leta nesrečno žival okrivil za svojo nesrečo, saj naj bi Nessie, kot kakšna plaha košuta, zaslepljena od žarometov planila pred motorista, tako da se je zaletel vanjo in padel.

Seveda je bilo za pravi preboj Nessie na naslovnice svetovnih medijev potrebnega nekaj konkretnejšega od zgolj pričevanj očividcev, za kar je že leta 1934 poskrbel ugledni londonski ginekolog Robert Wilson, ki je spomladi posnel verjetno najbolj znano fotografijo zmuzljive vodne zveri, znano tudi kot kirurgova fotografija. Posnetek, ki bolj ali manj jasno prikazuje majhno glavo na koncu vitkega vratu in hrbet živali, so skeptiki, tako kot večino fotografskih in videodokazov, ki so sledili, odslovili kot deblo, slonov rilec ali vidro. Pozneje se je dejansko izkazalo, da gre za prevaro z majhno podmornico.

Čeprav so za večino »dokaznega« gradiva, predvsem za najrazvpitejše primere, kot je prav kirurgova fotografija, strokovnjaki in priznani laboratoriji ugotovili, da gre za bolj ali manj premišljene oblike prevar, je kar nekaj dokazov, za katere se zdi, da so verodostojni.

Trdoživost škotskega misterija, čeprav le v ljudski folklori, ne nazadnje koristi tudi tamkajšnjemu turizmu, saj so državni uradniki izračunali, da na račun famozne Nessie v škotsko državno blagajno kapne po več milijonov evrov na leto. Leta 1934 je ugledni londonski ginekolog Robert Wilson posnel verjetno najbolj znano fotografijo izmuzljive vodne zveri, znano tudi kot kirurgova fotografija. Pozneje se je izkazala za potegavščino. Posnetek sonarja, ki naj bi prikazoval žival z dolgim vratom, podobno pleziozavru. Domnevni posnetek plavuti pošasti iz Loch Nessa Grbe neznane pošasti ali samo valovi? Še ena iz zbirke slavnih fotografij Nessie, ki plava mimo gradu Urquhart. Leta 2014 je svet osupnil satelitski posnetek jezera Loch Ness, ki naj bi prikazoval gigantski ribi podobno pošast tik pod gladino. Kmalu se je izkazalo, da gre zgolj za slab posnetek manjšega čolna in valov.

Deli s prijatelji