DRAŽBA

Kipec šel za 101 milijon

Objavljeno 09. november 2014 22.49 | Posodobljeno 09. november 2014 22.51 | Piše: U. S.

Zbiratelji ponovno odkrivajo kipce, pravijo dražbarji.

Za Kočijo Alberta Giacomettija so v New Yorku iztržili več kot 100 milijonov dolarjev.

NEW YORK – V New Yorku so za 101 milijon dolarjev prodali redek bronasti kipec švicarskega umetnika Alberta Giacomettija. Kip iz leta 1950, imenovan Kočija – predstavlja boginjo, zamrznjeno v gibanju, bila je znamenje upanja povojne generacije –, so pri avkcijski hiši Sotheby's ocenili na več kot 100 milijonov dolarjev. Identiteta kupca, ki je v torek zvečer kupil Kočijo, ni znana, znano pa je, da je bil kip kar štiri desetletja v zasebnih rokah. To sicer ni najvišja vsota, ki so jo na dražbah iztržili za kako Giacomettijevo delo: rekorder je še vedno kipec L'Homme qui marche I (Človek, ki hodi I), ki so ga pri isti dražbeni hiši leta 2010, prodali za 104,3 milijona dolarjev. Je pa doslej najdražje umetniško delo, ki so ga prodali v jesenskem tednu dražb hiš Sotheby's in Christie's, ta se je začel v torek in se bo končal 12. novembra. Skupaj dražita za okoli 1,7 milijarde dolarjev vredne umetnine.

No, v torek so prodali tudi kipec Amedea Modiglianija Tête (Glava), in sicer za 70,7 milijona dolarjev, pri Sotheby's so sporočili, da je to rekord na dražbah Modiglianijevih del. Kipec, datiran v leto 1911 ali 1912, je bil ocenjen na 45 milijonov dolarjev. »Trg znova odkriva kipce, ti so zdaj med najbolj zaželenimi umetniškimi deli,« so visoke cene pojasnili strokovnjaki z avkcijske hiše Sotheby's. Tretji vrhunec večera je bila slika Vincenta van Gogha Tihožitje z marjeticami in makom: zanjo so iztržili kar 61,8 milijona dolarjev, izklicna cena je bila ocenjena na med 30 in 50 milijoni. Naslikal jo je tri mesece pred smrtjo.

Mimogrede: svetovni rekord za najdražje umetniško delo, prodano na dražbi, ima še vedno triptih Francisa Bacona (Tri študije Luciana Freuda), ki ga je hiša Christie's lani prodala za 142,4 milijona dolarjev!

Deli s prijatelji