SKRAJNO

Ker mu je medved požrl hrano, je pojedel psa

Objavljeno 07. november 2013 16.51 | Posodobljeno 07. november 2013 16.51 | Piše: E. B.

Kanadski pohodnik in raziskovalec je dolge tri mesece taval po divjini.

Fotografija je simbolična.

»Želim si novega psa,« so bile njegove prve besede ob vrnitvi v civilizacijo. Marco Lavoie je namreč ubil in pojedel svojega štirinožnega ljubljenca, potem ko mu je medved požrl zalogo hrane in uničil kanu 800 kilometrov od Montreala.

Kar tri mesece je taval po gozdovih, brez kakršne koli opreme ali nujnih potrebščin za preživetje v divjini: sicer izkušeni pohodnik se je odpravil na raziskovanje pokrajine okoli zloglasne in zahrbtne reke Nottaway River, na nevarnem podvigu pa se mu je pridružil tudi zvest nemški ovčar. Toda avantura je kaj kmalu šla po zlu: dvojico je napadel medved, ki ga je kuža sicer pogumno pregnal, a je zver prej snedla vse zaloge hrane in jima uničila vso opremo ter kanu. Po nekaj dneh je udarila huda lakota in Marco, ki se s poškodovano nogo ni zmogel pripraviti do ribolova ali iskanja hrane, je sprejel najhujšo odločitev v svojem življenju: štirinožnega ljubljenca je pokončal s kamnom in ga pojedel. Toda težave je rešil le začasno, pred 44-letnikom so bili namreč še meseci nepredstavljivega trpljenja in pasti, ki mu jih je pripravila nepredvidljiva narava.

Ker se po predvidenem datumu ni vrnil domov, je njegova zaskrbljena družina sprožila iskalno akcijo, po več dneh pa so nesrečnega pohodnika iz helikopterja opazili na neki jasi. Premražen in shiran zdaj leži v bolnišnici: izgubil je okoli štirideset kilogramov in bo okreval še več tednov, kdaj bo zmogel celotno zgodbo izpovedati policistom, še ni znano. Reševalcem je med potjo v bolnišnico izdavil le, da si želi novega psa.

Deli s prijatelji