UMAZANIH DVANAJST

Kdo so umazani kardinali, ki so ščitili pedofile

Objavljeno 07. marec 2013 16.43 | Posodobljeno 07. marec 2013 13.22 | Piše: T. L.

V društvu SNAP, kjer so sestavili seznam, zahtevajo, da se dvanajsterica sama umakne z liste kandidatov za naslednjega papeža.

Posvojitelja sta dekleti oddajala pedofiloma (fotografija je simbolična).

Iskanje novega papeža se nadaljuje, v javnosti pa kroži seznam kardinalov, ki nikoli ne bi smeli zasesti papeškega položaja, saj so s svojimi izjavami ali dejanji prikrivali dejstva ter nudili zaščito pedofilom v vrstah Rimskokatoliške cerkve. Seznam so sestavili v društvu SNAP, ki združuje vse tiste, ki so jih duhovniki spolno zlorabili (ali zlorabljali). Z javno objavo imen umazanih kardinalov je društvo tudi poslalo sporočilo Vatikanu, da imajo dovolj neprimernih odzivov Vatikana na pedofilske škandale, ki pretresajo Cerkev. Seznam je nastal na podlagi medijskih objav, poročil in izjav žrtev. Kardinali, ki so se znašli na seznamu, se še niso odzvali.

Odzvali pa so se v Vatikanu. »SNAP ne odloča, kdo prihaja na konklave in kdo bo izbran. Kardinali zmorejo to odločitev sprejeti tudi brez pomoči društva SNAP,« je bil jasen Federico Lombardi, tiskovni predstavnik Vatikana. SNAP pa od kardinalov, ki so se znašli na seznamu zahteva, da se sami umaknejo z liste kandidatov za naslednjega papeža.

In kdo vse se je znašel na seznamu? Norberto Rivera Carrera iz Mehike, Oscar Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa, Timothy Michael Dolan iz New Yorka, Angelo Scola in Tarcisio Bertone iz Vatikana, George Pell iz Avstralije, Dominik Duka iz Češke, Donald Wuerl iz Washingtona, Marc Ouellet iz Quebeca, Sean O'Malley iz Bostona, Leonardo Sandri iz Argentine in Peter Turkson iz Gane. 

Deli s prijatelji