ZBIRA DENAR

Kdo si želi razglednico Aleksisa Ciprasa?

Objavljeno 05. julij 2015 12.27 | Posodobljeno 05. julij 2015 12.28 | Piše: A. K.

Londonski prodajalec čevljev poskuša prek množičnega financiranja zbrati dovolj denarja za rešitev grške dolžniške krize.

Spletna stran indiegogo, kjer od dobronamernih donatorjev zbirajo 1,6 milijarde evrov pomoči za obubožano Grčijo.

Hudič v krizi še muhe žre, bi lahko dejali o izvirni domislici 29-letnega prodajalca čevljev iz Londona. Ker se nemška kanclerka Angela Merkel kot voditeljica tabora grških upnikov na starem kontinentu na eni strani in uporniški grški premier Aleksis Cipras na drugi nikakor ne moreta dogovoriti o nadaljnji poti razreševanja godlje vse bolj neobvladljivega državnega dolga Helenske republike, se je odločil gordijski vozel presekati Britanec Thom Feeney.

Z majhnimi 
koraki do rešitve?

»Nisem mogel več trpeti neskončnih krogov pogajanj, na katerih so se politiki samo prerekali, ljudje pa trpeli,« je o razlogih za pomoč grškemu ljudstvu v lastni režiji za britanski Guardian potarnal Britanec.

Otočan je namreč v ta namen odprl račun na enem izmed spletnih portalov t. i. množičnega financiranja (indiegogo), kjer namerava od dobronamernih donatorjev zbrati vsaj 1,6 milijarde evrov pomoči za obubožano Grčijo. Sliši se kot šala, vendar s kampanjo donatorskih prispevkov misli resno: »Povsem razumem, zakaj nekateri menijo, da je vse skupaj neresno, vendar lahko z množičnim financiranjem z majhnimi in postopnimi koraki dosežemo marsikaj.« Feeney namreč meni, da lahko običajni ljudje dosežejo veliko več in hitreje kot prepirljivi politiki: »Če bi vsak prebivalec Evropske unije prispeval le 3,19 evra, bi hitro zbrali potrebna sredstva.« In kakšen je bil doslej izkupiček? No, do sredine minulega tedna, ko se je stran zaradi prevelikega obiska nepričakovano sesula, je Feeneyjev grški rešilni sveženj presegel 250.000 evrov. Gre sicer za 0,01 odstotka celotnega zneska, vendar je od tri do nekaj tisoč evrov vplačalo kar 15.000 ljudi, pobuda pa se je po sesutju Indiegogovih strežnikov preselila na družabni omrežji twitter in facebook. Naslednji dan je bila stran znova vzpostavljena in do petka je več kot 92.000 ljudi vplačalo že več kot poldrugi milijon evrov. Če Feeneyju do 7. julija ne bo uspelo nabrati zadanega zneska, bo, pravi, zbrani denar vrnil.

Na koncu 
nazdravljali z ouzom

»Politiki med pregovarjanji prehitro pozabijo na usodo običajnih ljudi, zato sem si rekel, da bom poskusil, pa naj bo, kar bo,« je še povedal Britanec, ki donatorjem glede na vložek obljublja vse od razglednice grškega premierja Aleksisa Ciprasa in grške solate do buteljke grškega vina. Če bi se morda kdo odločil, da projekt podpre s celotnim zneskom, mu je bil sprva obljubljen celo grški otok, vendar je moral Feeney po prošnji upravnika spletne strani nagrado umakniti, saj se o tem ni predhodno posvetoval z vlado v Atenah. Za najvišje zneske zdaj obljublja plačane počitnice v Atenah in hvaležnost grškega ljudstva.

Čeprav se Grčija po torkovem neplačilu dolga Mednarodnemu denarnemu skladu in zaprtju bank opoteka na robu dolžniškega prepada, optimizem Britanca ostaja neomajen: »Prepričan sem, da se bo vse dobro izteklo in da bodo Evropejci dojeli bistvo moje kampanje. Prepričan sem, da bo kmalu velika zabava, na kateri si bomo lahko nazdravili s kozarcem ouza,« je o svojem projektu še povedal Feeney. 

Deli s prijatelji