SKROMEN

Kdo je novi papež Frančišek?

Objavljeno 14. marec 2013 11.08 | Posodobljeno 14. marec 2013 11.08 | Piše: T. L.

Borec za revne in zapostavljene, vendar hud nasprotnik istospolnih porok.

Argentinci so z navdušenjem sprejeli izvolitev novega papeža, ki prihaja iz njihove domovine. Jorge Mario Bergoglio, ki je sprejel ime Frančišek, je prvi papež iz vrst jezuitov in prvi papež iz Latinske Amerike. Znan je po osebni skromnosti, zvestobi tradiciji zavezanosti socialni in družbeni pravičnosti. Je velik navdušenec nad nogometom in goreč navijač ekipe San Lorenzo.

Homoseksualne posvojitve diskriminacija otrok

V domovini ga cenijo zaradi njegovega zavzemanja za najrevnejše: v imenu socialne pravičnosti se je tako odpovedal življenju v palači in se raje preselil v manjše stanovanje, namesto s šoferjem in limuzino pa se je prevažal z javnim prometom ali pešačil. Tudi kuhanja se je lotil sam. Še med nasprotniki si je s svojimi dejanji pridobil spoštovanje kot zagovornik revnih in zapostavljenih.

Sicer pa novi papež ne prinaša novega vetra v Vatikan, saj nasprotuje splavu, evtanaziji in poroki med istospolno usmerjenimi. Zaradi ostrega nasprotovanja istospolnim porokam se je znašel v navzkrižju tudi z levo usmerjeno argentinsko oblastjo. Pred tremi leti si je prislužil številne kritike zaradi izjave, da gre v primerih, ko homoseksualni pari posvajajo otroke, za diskriminacijo otrok. 

Očitajo pa mu, da je bil manj zavzet v 70. letih minulega stoletja, ko je v Argentini vladalo krvava diktatura vojaške hunte in je divjala 'umazana vojna' proti levičarskim in marksističnim gverilcem. V tem času je namreč izginilo 30.000 ljudi, usoda številnih izginulih še danes ni pojasnjena, dogajala pa so se mučenja političnih nasprotnikov. 

Poljubljal noge bolnikov z aidsom

Leta 2001 je presenetil osebje v bolnišnici Muñiz Hospital v Buenos Airesu: zaprosil je za kozarec vode, z njim pa umil noge 12 bolnikov z aidsom. Nato je poljubil njihove noge in novinarjem dejal, da družba pozablja na bolne in revne.

Ko je leta 2001 postal kardinal, je vernike pozval, naj ne odpotujejo v Vatikan, kjer bi skupaj z njim praznovali slovesen trenutek, ampak naj ostanejo in praznujejo doma ter denar raje darujejo v humanitarne namene. Presenetil je tudi septembra 2012, ko je pograjal duhovnike v Buenos Aires, ker niso hoteli krstiti otrok neporočenih mater.

Deli s prijatelji