SPREMEMBA

Kdo bo zamenjal bolno Clintonovo?

Objavljeno 16. december 2012 09.24 | Posodobljeno 16. december 2012 09.24 | Piše: D. P., STA

Po padcu v nezavest zaradi dehidracije po trebušni gripi pred dnevi je utrpela pretres možganov in bo nekaj časa na okrevanju.

Mama Hillary je zelo čustvena.

WASHINGTON – Ameriške televizije in drugi mediji so v nedeljo poročali, da se je predsednik ZDA Barack Obama odločil, da bo na položaj državnega sekretarja po upokojitvi Hillary Clinton imenoval senatorja iz Massachusettsa in nekdanjega demokratskega kandidata za predsednika ZDA Johna Kerryja.

Strah pred blokado?

Poročila so v skladu s pričakovanji, potem ko se je veleposlanica pri ZN Susan Rice v četrtek odločila, da se ne bo potegovala za položaj in je Obamo prosila, da jo umakne s seznama možnih kandidatov. Riceova je odstopila zaradi nasprotovanja republikanskih senatorjev, ki lahko blokirajo predsednikove kandidate za položaje v vladi.

Riceova se je republikancem zamerila, ker je po terorističnem napadu na ameriški konzulat v Bengaziju 11. septembra letos v imenu administracije trdila, da je šlo za spontane demonstracije jeznih muslimanov zaradi žaljivega filma o preroku Mohamedu. Republikanci so prepričani, da je šlo za zavajanje javnosti pred novembrskimi volitvami, da bi zaščitila Obamov sloves uspešnega borca proti terorizmu.

John Kerry je sprejemljiv tako za demokrate kot tudi za republikance. Slednji so zadovoljni, ker bodo demokrati z njegovim imenovanjem izgubili predsednika odbora za mednarodne odnose, Massachusetts pa bo moral razpisati nadomestne volitve, na katerih pričakujejo zmago republikanca Scotta Browna.

Bolezen bo vse pospešila?

Zamenjava na vrhu State Departmenta bo morda hitrejša, kot so sprva pričakovali, saj 65-letni Clintonovi nagaja zdravje. Po padcu v nezavest zaradi dehidracije po trebušni gripi pred dnevi je namreč utrpela pretres možganov in bo nekaj časa na okrevanju. Prihodnji teden bi morala pričati o napadu v Bengaziju, v katerem je umrl tudi veleposlanik ZDA v Libiji Christopher Stevens, vendar bo pričanje pred senatnim odborom za mednarodne odnose preloženo.

Deli s prijatelji