BOGATA IN SEKSI

Kdo bo nova veleposlanica ZDA v Sloveniji? Melania navija za lepo hotelirko

Objavljeno 02. avgust 2017 18.35 | Posodobljeno 02. avgust 2017 18.57 | Piše: Boštjan Celec

Ženo kralja zamrznjenih buritov naj bi izbrala prva dama.

Modni strokovnjaki kar tekmujejo v ocenah, katera je bolje oblečena.

WASHINGTON, LJUBLJANA – Ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Robert Hartley je položaj zasedel v začetku leta 2015, po poročanju newyorškega magazina Daily Intelligencer pa bo kmalu napočil dan, ko bo moral spakirati kovčke. Želja predsednikove administracije in predvsem Melanie Trump naj bi namreč bila, da nova vodilna predstavnica ZDA v domovini prve dame postane superbogata poslovna ženska iz Kalifornije Kelly Roberts.

Najverjetneje tudi Donaldov izbor

Že tako je bilo pričakovati, da se bo moral veleposlanik Hartley, ki ga je imenoval prejšnji demokratski predsednik Barack Obama, v mandatu sedanjega predsednika posloviti od Slovencev. In zdaj je pričakovati tudi, da bo republikanski predsednik Donald Trump uslišal željo svoje najdražje Sevničanke in tudi kot svoj izbor potrdil nominacijo Robertsove.

Dva vira blizu Trumpovim naj bi za Daily Intelligencer potrdila, da je gospa Trumpova pokazala velik interes glede izbire kandidata za položaj veleposlanika v državi, v kateri je bila rojena in vzgojena. Odgovorni naj bi ji v pregled celo dali dosjeje nekaterih kandidatov za ta položaj, ocenila pa je, da bi bilo najbolje, če bi ZDA v Sloveniji zastopal nekdo iz poslovnih krogov.

Veleposlaniški položaj bi bil za Kelly in kajpak tudi za njenega moža Duana velika zahvala za vse, kar sta storila za republikance. Multimilijonarja in lastnika mondenega hotela v okrožju Riverside sta namreč velika mecena kalifornijskih republikancev, samo v zadnjem letu naj bi za njih donirala 1,2 milijona dolarjev, Kelly osebno pa za Trumpovo kampanjo 50 tisočakov.

Naj so republikanci ali demokrati, svoje mecene radi postavljajo za veleposlanike, a jih praviloma ne pošiljajo na vroča žarišča, denimo v Afganistan in Irak. Vendar pa pozor; le eden od osmih dosedanjih veleposlanikov ZDA v Sloveniji ni bil karierni diplomat. Bil je to še eden od velikih mecenov ameriških republikancev in prav tako multimilijonar Yousif Boutros Ghafari, ki ga je leta 2008 k nam poslal George Bush mlajši, a je ta pri nas obstal le za nekaj mesecev. Ko je namreč s predsedniškega stolčka odletel Bush in ga je nasledil Obama, je ta v Ljubljano za vodjo diplomatske misije poslal Josepha Adama Mussomelija.

Podpirala tudi Schwarzeneggerja

Kdo sploh je Kelly Roberts, ki naj bi bila torej glavna kandidatka za novo veleposlanico ZDA v Sloveniji in je poleg Melanie njen glasni podpornik tudi drugi najmočnejši član večinske stranke v kongresu Kevin McCarthy?

Kot zavzeta republikanka je sodelovala pri kampanjah Boba Dola, Busha mlajšega, Arnolda Schwarzeneggerja. Je podpredsednica in izvršna direktorica hotela Mission Inn v Riversidu, ki sta ga z možem Duanom leta 1992 rešila pred žalostnim propadom. In je uspešna žena še uspešnejšega moškega. Duane Roberts se je kot mladenič zaposlil v očetovem mesarskem podjetju Butcher Boy in pri 19 letih izumil proizvodnjo ter prodajo zamrznjenih buritov – mehiške specialitete, pšenične tortilje, nadevane z zeljem, koruzo, načo sirom in kajpak mesom. Ko je Duane leta 1964 pri 27 letih prevzel vodenje podjetja, je 60 zaposlenih na dan proizvedlo 7200 zamrznjenih buritov, ko je podjetje dve desetletji pozneje prodal, pa 1400 zaposlenih več kot milijon buritov na dan.

In kot se za svet resničnostnih šovov spodobi; tako kot Trumpovi je tudi družina gospe Kelly Roberts znana po teh. Če je imel Donald Trump na NBC razvpiti šov Zvezdniški vajenec, sta Kellyjina otroka iz prvega zakona, Casey in Doug, v njih blestela na glasbeni televiziji MTV (Laguna Beach in The Hills). 


Vsi ameriški veleposlaniki

Veleposlaniki Združenih držav Amerike v Sloveniji:

  • E. Allan Wendt (1992–1995),
  • Victor Jackovich (1995–1998),
  • Nancy Ely-Raphel (1998–2001),
  • Johnny Young (2001–2004),
  • Thomas Bolling Robertson (2004–2007),
  • Yousif B. Ghafari (2008–2009),
  • Joseph Adamo Mussomeli (2010–2015) in
  • Brent Robert Hartley (2015–).

 

Deli s prijatelji