RAST

Kdaj Slovenija po poti Filipinov?

Objavljeno 01. december 2012 09.24 | Posodobljeno 01. december 2012 09.24 | Piše: D. P., STA

Po podatkih vlade se je izvoz v prvih devetih mesecih glede na enako obdobje lani povečal za 7,2 odstotka na 40,1 milijarde dolarjev.

MANILA – Filipini so v letošnjem tretjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili 7,1-odstotno gospodarsko rast. Gre za najhitrejše povečanje državnega bruto domačega proizvoda (BDP) v jugovzhodni Aziji, je ta teden sporočila tamkajšnja vlada.

Povečana zunanja trgovina

»Povečani zasebna in javna poraba, okrepljene investicije v gradbeništvo in tretje četrtletno povečanje zunanje trgovine zapored so v tretjem četrtletju prispevali k najkrepkejši četrtletni rasti po tretjem četrtletju leta 2010,« je podatke pospremil generalni sekretar filipinskega statističnega koordinacijskega odbora Jose Ramon Albert.

Zasebna poraba v državi se je v tretjem četrtletju na letni ravni okrepila za 6,2 odstotka, javna poraba za 12 odstotkov, gradbeništvo pa za 24,3 odstotka. Po podatkih filipinske vlade se je izvoz v prvih devetih mesecih glede na enako obdobje lani povečal za 7,2 odstotka na 40,1 milijarde dolarjev.

Okrepljen BDP

V drugem četrtletju letos je gospodarska rast Filipinov v letni primerjavi znašala 3,2 odstotka. V prvih devetih mesecih letošnjega leta se je filipinski BDP na letni ravni okrepil za 6,5 odstotka. Država je tako dobro na poti, da uresniči cilj letošnje leto skleniti s 5,6- do 6-odstotno rastjo.

Deli s prijatelji