NASPROTUJE

Kaznovana, če ne obreže sina

Objavljeno 02. december 2013 20.30 | Posodobljeno 02. december 2013 20.30 | Piše: U. S.

Ker mama nasprotuje obrezovanju sina, mora plačati globo.

JERUZALEM – Čeprav temu nasprotuje, mora dati Izraelka obrezati svojega sina, ker je tako ukazalo versko sodišče, sicer ji grozi denarna kazen – vsak dan 100 evrov, dokler poseg ne bo opravljen.

Ukaz je izreklo eno od izraelskih rabinskih sodišč, ki je pristojno za verska vprašanja, tudi poroko in ločitev. Odločitev so sprejeli trije rabini v mestu Netanya, ko sta mati in oče leto dni starega fantka vložila tožbo za ločitev. Oče je hotel dati sina obrezati v skladu s tradicijo, rabini so prijavili, da je mati temu nasprotovala. Elinor je pojasnila, da se je sin rodil z zdravstvenimi težavami, zaradi katerih ga niso obrezali osem dni po rojstvu, kot je v navadi. »Dnevi so minevali, jaz pa sem veliko brala o tem, kaj se zgodi pri obrezovanju, in spoznala, da tega nočem narediti svojemu sinu. Popoln je, kakršen je.« Povedala je še, da mož najprej ni imel nič proti, da sin ne bo obrezan, to ga je začelo motiti med ločitvenim postopkom. Dodala je, da je brezposelna in ne more plačati kazni, ki zdaj znaša že več kot 500 evrov.

Rabini so takole zapisali v sklepu: »Obrezovanje je rutinski operativni poseg, ki ga opravijo vsem judovskim fantkom. Tudi če eden od staršev hoče drugače, obrezovanja ne moremo odložiti, razen če je s tem v nevarnosti njegovo zdravje, življenje.« Mati se je na razsodbo pritožila, a ji ni uspelo, saj je odločitev potrdilo tudi višje rabinsko sodišče. To je sporočilo, da ne morejo odločiti njej v prid, saj bi to lahko povzročilo plaz podobnih zahtev: »Vlak je treba nemudoma ustaviti, za splošno dobro, ki je nad posameznikom.«

A mati ne misli odnehati, spet se bo pritožila, tokrat na izraelsko vrhovno sodišče, so poročali izraelski mediji.

Deli s prijatelji