PREGREŠIL SE JE

Kazen zaradi svinjine?

Objavljeno 10. junij 2015 10.50 | Posodobljeno 09. junij 2015 16.13 | Piše: S. I.

Izraelski vojak, ki se je nedavno priselil iz ZDA, bi lahko končal v ječi, ker si je privoščil sendvič, ki ni bil košer.

V izraelski vojski veljajo stroga pravila glede hrane. Foto: Reuters

Izraelska vojska je pomilostila vojaka, ki je povzročil pravi škandal, ker je v uniformi jedel sendvič s svinjino. V Izraelu v oboroženih silah, tako kot v celotni judovski družbi, namreč veljajo stroga verska pravila glede uživanja hrane, ki mora biti košer, se pravi, da mora biti pripravljena na ustrezen način, predvsem pa je svinjina prepovedana.

Vojak, rojen v ZDA, je najprej prejel enajst dni vojaškega zapora, kar pa so njegovi poveljniki pozneje – ko so se vojakovi sorodniki pritožili medijem in ko je eden od poslancev izraelskega parlamenta pisal obrambnemu ministru – spremenili v milejšo kazen, po kateri enajst dni ne bi smel zapustiti vojašnice. A nato so ga popolnoma pomilostili in ga oprostili katere koli kazni.

Vojska popustila

»Naredili smo napako. Izraelske oborožene sile bodo še naprej spoštovale košer pravila, po drugi strani pa se ne bodo vtikale v vsebino vsakega sendviča,« je na spletni strani vojske zapisal brigadni general Moti Almoz. »V izraelski družbi obstajajo napetosti in različna stališča glede vrste stvari. V vojski pa je prostor za vsakogar,« je sklenil.

V vojaških kuhinjah pripravljajo hrano po košer standardih, kar pomeni, da so določene vrste živil prepovedane, živali morajo biti zaklane po posebnih pravilih, a tudi jedi morajo biti ustrezno pripravljene, denimo, mesa se ne sme mešati z mlečnimi izdelki. Kakor je poročal izraelski radio, se je omenjeni vojak, čigar identitete niso razkrili, nedavno priselil iz Bostona v Izrael in ni poznal vojaških košer pravil, tako da si je privoščil sendvič, kakršnega mu je pripravljala njegova babica, ki se ni obremenjevala z verskimi zapovedmi glede hrane. Tudi v Izraelu živijo Judje, ki ne upoštevajo košerja, to pa pri bolj religioznem delu prebivalstva sproža neodobravanje.

Deli s prijatelji