URADNO

Kavbojski klobuk kot uradno pokrivalo

Objavljeno 22. januar 2015 22.56 | Posodobljeno 22. januar 2015 22.56 | Piše: S. I.

V Teksasu bi radi ikonično pokrivalo kavbojev razglasili za uradni državni simbol.

Kavbojski klobuk je že zdaj neuradni simbol Teksasa. Foto: Shutterstock

Kavbojski klobuk utegne postati uradno pokrivalo ameriške zvezne države Teksas, če bo vse šlo tako, kakor si je zamislila predstavnica državnega parlamenta. Marsha Farney iz vrst republikanske stranke je v obrazložitvi predloga zakona dejala, da si ljudje že zdaj, ko govorijo o Teksasu, predstavljajo človeka s kavbojskim klobukom, zato se ji zdi popolnoma smiselno, da ta postane uradno pokrivalo njene države.

Neuradni simbol

»Tudi v tujini ljudje samoumevno povezujejo kavbojski klobuk s Teksasom,« je dejala Farneyjeva in dodala, da je v bogatem naboru državnih simbolov, med katerimi so že uradni ptič (oponašalec), pes (pasme blue lacy), dinozaver (Paluxysaurus jonesi), hrana (teksaški čili) in celo nizozemska posoda za podpeko (sač po domače), dovolj prostora tudi za kavbojski klobuk. »Simbolizira ikonično kulturo Divjega zahoda in edinstvenost prebivalcev Teksasa,« je še zapisano v osnutku zakona.

Po podatkih ameriškega urada za državne simbole je med njimi že cela množica živali, rastlin in oblačil, klobuka pa še ne. Če bo zakon sprejet, sam slog pokrivala ne bo pomemben, pa naj bo šlo za stetsona, šefa ravnic, govedarja ali gusa –, kot uradno pokrivalo bodo priznani prav vsi kavbojski klobuki, ki se nosijo v Teksasu. 

Deli s prijatelji