HEREZIJA

Katoliški nazadnjaki papežu Frančišku očitajo, da je krivoverec

Objavljeno 25. september 2017 21.44 | Posodobljeno 25. september 2017 21.45 | Piše: STA, M. U.

Skupina skrajnih katoliških konservativcev ga poziva, naj popravi svojo politiko in se pokesa.

VATIKAN – Skupina skrajnih katoliških konservativcev je obtožila papeža Frančiška, da širi herezijo. V odprtem pismu ga 62 duhovnikov in teologov iz skupno 20 držav poziva, naj popravi svojo politiko in se pokesa. Podpisniki peticije protestirajo proti Frančiškovemu dokumentu Amoris Laetitia iz leta 2016, v katerem je omehčal tradicionalno prepoved podeljevanja obhajila ponovno poročenim ločencem.

Sedem herezij

Papeža tudi kritizirajo zaradi njegove »precedenčne simpatije do Martina Lutra, čigar ideje o poroki, ločitvi, odpuščanju in božanskem zakonu (...) očitno ustrezajo tistim, ki jih je papež povišal«. V Amoris Laetitii so našli sedem herezij. »Zato spoštljivo vztrajamo, da njegova svetost javno zavrže te predloge,« so zapisali.

To sicer niso edini kritiki papeža, ki je ortodoksne katolike šokiral s predlogom, da bi se cerkev morala manj ukvarjati s svojimi pravili, ampak da bi morala ponuditi roko grešnikom. Kritiki (med njimi so tudi štirje kardinali, ki so mu lani pisali kar dvakrat) vidijo geste do ločencev kot spodkopavanje katoliške dogme o nerazvezljivosti svete zakonske zveze. Dva kardinala sta sicer vmes že umrla, dva pa potem nista podpisala novega pisma.

Deli s prijatelji