PREGLED

Katere napovedi agentov iz leta 2000 so se uresničile v 2015?

Objavljeno 05. februar 2016 09.09 | Posodobljeno 05. februar 2016 09.09 | Piše: T. L.

Med letoma 2000 in 2015 bodo teroristične taktike postale vse bolj sofisticirane in usmerjene k temu, da povzročijo številne žrtve med civilisti, so pred 15 leti zapisali pri Cii.

WASHINGTON – Zdaj že davnega leta 2000, tik preden je George W. Bush postal predsednik ZDA, je ameriška Cia izdala 70-stransko poročilo o tem, kakšen bo svet leta 2015. Preverimo, kaj so agentje leta 2000 zapisali v poročilu in ali so se napovedi uresničile. 

  • Univerzalna brezžična mobilna komunikacija bo sprožila največjo globalno transformacijo družbe od industrijske revolucije naprej.

Razsodba: resnično. Strokovnjaki so točno napovedali eksplozijo digitalne in mobilne tehnologije, ki je spremenila (pogled na) svet. 

  • Med letom 2000 in 2015 bodo teroristične taktike postale vse bolj sofisticirane in usmerjene k temu, da povzročijo številne žrtve med civilisti.

Razsodba: resnično. Prerokba, ki se je na tleh ZDA hitro uresničila z napadi 11. septembra 2001. Ob tem pa strokovnjaki niso predvideli, da bo terorizem nadaljnjih 10 let definiral globalno zunanjo politiko. Cia je predvidela, da se bodo kriminalne organizacije, uporniške skupine in narkomanski karteli združevali v velike mreže, ki se usmerjajo proti zahodu.

V resničnosti so stvari morda še hujše, saj džihadisti sprožajo napade po vsem svetu, financirajo pa se s kriminalnimi dejavnostmi. Islamska država uporablja kemično orožje, ki ga je ukradla od sirskega režima, sodobno tehnologijo pa tudi teroristi obvladajo do potankosti. 

  • Razmerja v mednarodni politiki bodo vse bolj določale močne in velike organizacije, ne pa vlade.

Razsodba: resnično, če pogledamo samo vzpon Islamske države. Poleg njih so tu tudi tisti, ki prestopajo mejo med zasebnim in državnim, denimo proruski separatisti v Ukrajini in kitajski hekerji, ki so osumljeni kraje podatkov milijonov ameriških vladnih uslužbencev.

  • Usoda mednarodnih igralcev: oslabljena Rusija, združeni Koreji in mrtev Fidel Castro 

Razsodba: neresnično. Cia je leta 2000 predvidevala, da bo rusko upiranje ZDA oslabilo Rusijo. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je poskrbel, da se je ameriška napoved iz leta 2000 povsem skazila: Rusija je danes namreč močna država in globalni igralec, ki ima razširjeno mrežo vse od Grčije pa do Sirije.

Tudi do združitve Severne in Južne Koreje ni prišlo in Fidel Castro je preživel že večji del leta 2015. 

  • Svetovna prebivalstvo se bo povečalo za več kot milijardo, na 7,2 milijarde.

Razsodba: Resnično. Trenutno na svetu živi okoli 7,3 milijarde ljudi.

  • Kitajska ekonomija se bo okrepila in izrinila Evropo z drugega mesta, vendar bo še vedno zaostajala za ZDA.

Razsodba: delno resnično. Po nekaterih meritvah je kitajska ekonomija že močnejša od ameriške, po drugih merilih pa je evropska ekonomija močnejša od ameriške in kitajske skupaj.  

  • Aids, lakota in nadaljevanje ekonomsko-političnih pretresov bo zmanjšalo število prebivalstva v številnih afriških državah. 

Razsodba: napačno. Afriška populacija se je z 800 milijonov v letu 2000 povečala na 1,1 milijarde v letu 2014. 

Deli s prijatelji