SKRIVNOST

Katera je pozirala Leonardu da Vinciju

Objavljeno 13. december 2012 10.35 | Posodobljeno 13. december 2012 10.36 | Piše: U. S.

Analiza DNK naj bi razkrila žensko na slavni da Vincijevi sliki.

Mona Liza.

FIRENCE – Redke so slike, o katerih bi se toliko govorilo, jih analiziralo in interpretiralo kot slavno Mono Lizo Leonarda da Vincija, v Italiji bolj znano kot La Gioconda. A kljub temu do zdaj še nikomur ni uspelo pojasniti njenega skrivnostnega nasmeška in mnogih drugih podrobnosti. V mrzli zapuščeni stavni, kjer je bil nekoč frančiškanski samostan, poskuša skupina znanstvenikov pod vodstvom Silvana Vincetija razkriti podrobnosti ženske na ikonski sliki. Prav tam, pravijo zapisi, je pokopana ženska, ki je pozirala velikemu mojstru, Lisa Gherardini, druga žena firenškega trgovca s svilo Francesca del Gioconde.

Analiza DNK

Ostanke so zavili v aluminijasto folijo in shranili v velike posode, te pa zložili v kabinet. Vinceti je s kolegi vsakega podrobno proučil, končno so našli tistega, v katerem so bili delčki lobanje. »To je verjetno to,« pravi vznemirjen Vinceti. Pred njimi je le še analiza DNK, ki jo bodo opravili na več fakultetah v Italiji in tujini: iskali bodo podobnost z DNK dveh znanih sorodnikov Gherardinijeve, pokopanih drugod. »Ko bomo identificirali ostanke, bomo lahko rekonstruirali obraz, tako bomo le dobili odgovor, ki ga iščejo zgodovinarji: Kdo je poziral Leonardu?« pravi Vinceti.

Rekonstrukcija obraza

Ko bodo košček za koščkom sestavili lobanjo Gherardinijeve, bodo strokovnjaki lahko rekonstruirali obraz, poskrbeli za videz ženske, ki je bila stara okoli 20 let, ko je pozirala da Vinciju. Vinceti pravi, da so da Vincija najeli, da je naslikal portret Gherardinijeve, ne ve pa, ali je na sliki, razstavljeni v pariškem Louvru, ona v celoti ali le nekaj njenih značilnosti. Pravi, da znamenit nasmešek ni Lizin. Analiza slike je namreč pokazala, da Leonardo »ni naslikal tega metafizičnega, ironičnega, zajedljivega nasmeška, ampak je slikal osebo, ki je bila potrta in depresivna«. Nasmešek, je prepričan Vinceti, je dodal pozneje, najverjetneje je zanj kriv mojstrov dolgoletni asistent (in menda tudi ljubimec) Gian Giacomo Caprotti, njegova podoba se pojavi v nekaj drugih Leonardovih delih. Drugi umetnostni zgodovinarji pravijo, da je Mona Liza izmaličen avtoportret.

Da Vincija je težko razumeti

Nekaj mesecev bo minilo, preden bodo znani izsledki analize DNK in bodo raziskovalci lahko dokončali rekonstrukcijo obraza Gherardinijeve. Kakršni koli že bodo rezultati, Vinceti priznava, da je da Vincija zares težko razumeti: »To je pravi čar velikega genija, ki se izmika klasifikaciji, okoli katerega ostaja megla skrivnostnosti. Ne slepim se, da nam bo uspelo razvozlati skrivnost Mone Lize.«

Deli s prijatelji