OPOZORILO

Katastrofa na pragu: hujše suše, poplave in izumiranje vrst

Objavljeno 03. november 2014 21.50 | Posodobljeno 03. november 2014 21.51 | Piše: S. U.

Toplogredni plini vodijo v katastrofo.

KØBENHAVN – Medvladni forum o podnebnih spremembah (IPCC) je v končnem poročilu o globalnih podnebnih spremembah po več dnevih zasedanj v danskem Københavnu opozoril, da bi lahko trenutni trendi izpustov toplogrednih plinov vodili v katastrofo. Istočasno je forum namignil, da je ogrevanje ozračja še moč omejiti. V poročilu mednarodni strokovnjaki opozarjajo, da podnebne spremembe intenzivno potekajo in da posebno odgovornost nosi predvsem človek. Obenem so pojasnili, da je segrevanje ozračja z globalnimi prizadevanji še mogoče omejiti in da bi hiter preobrat k uporabi alternativnih virov energije zahteval le majhne stroške.

Človekov recept za izumrtje

Izpusti treh ključnih toplogrednih plinov so trenutno na najvišji ravni v zadnjih 800.000 letih.

Strokovnjaki Združenih narodov (ZN) so v končnem poročilu opozorili, da so izpusti treh ključnih toplogrednih plinov trenutno na najvišji ravni v zadnjih 800.000 letih. Ozračje naj bi se tako do leta 2100 glede na trenutne trende v primerjavi s predindustrijskim časom segrelo za štiri stopinje Celzija, kar je odličen recept za hujše suše, poplave, naraščanje morske gladine in izumrtje živalskih in rastlinskih vrst.

Predsednik IPCC Rajendra Pachauri je ob predstavitvi poročila opozoril, da je ostalo le malo časa, da se z intenzivnimi ukrepi svetovno segrevanje do leta 2100 v primerjavi s predindustrijskimi časi omeji na dve stopinji Celzija. Da bi ta cilj dosegli s sprejemljivimi stroški, moramo izpuste do leta 2050 znižati za od 40 do 70 odstotkov, do 2100 pa jih dokončno omejiti, je zatrdil Pachauri.

»Vlagajte v čisto energijo ali pa prihodnost posvetite reševanju«

Na ugotovitve IPCC so se že odzvale slovenske okoljevarstvene organizacije. »Zdaj so na potezi vlade, da pospešijo prehod od umazanih fosilnih goriv k 100-odstotni obnovljivi energiji,« je sporočila Tina Peternel iz slovenskega Greenpeacea. »IPCC vlade, tudi našo, postavlja pred jasno izbiro: vlagajte v čisto energijo ali pa prihodnost posvetite reševanju pred podnebnimi katastrofami,« je opozorila Barbara Kvac iz Focusa, društva za sonaraven razvoj.

Poročilo sicer združuje končne dokumente treh delovnih skupin IPCC, ki so svoje ugotovitve predstavile v zadnjih 13 mesecih. Ekipe, ki so pripravljale material, so vključevale več kot 800 znanstvenikov iz več kot 80 držav.

Naj spomnimo: največji svetovni onesnaževalci ostajajo ZDA, EU in Indija, ogljikov dioksid pa ostane v atmosferi na stotine let. Proizvedejo ga vozila na fosilna goriva, tovarne in elektrarne, ki uporabljajo premog. 

Deli s prijatelji