TOŽILSTVO

Karadžića bi zaprli do smrti

Objavljeno 26. september 2014 23.05 | Posodobljeno 26. september 2014 23.06 | Piše: STA, Mo. S.

Haaško tožilstvo je predlagalo kazen za njegove vojne zločine in zločine proti človečnosti.

Radovan Karadžić.

HAAG – Tožilstvo Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije zahteva dosmrtno zaporno kazen za nekdanjega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH, so danes sporočili v Haagu.

»Dosmrtni zapor je edina primerna kazen,« je zapisalo tožilstvo v danes objavljenem dokumentu. »Pod njegovim poveljstvom in nadzorom so Karadžićevi podrejeni in tisti, ki so sodelovali z njimi, izganjali, ubijali, mučili in drugače zlorabljali na stotisoče Bošnjakov in Hrvatom,« je poudarilo tožilstvo.

Na begu 13 let, na sodišče pripeljal 238 prič

69-letni Karadžić je obtožen vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida med vojno v BiH, tudi genocida najmanj 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995. Obtožnica v 11 točkah ga bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Karadžića so leta 2008 po 13 letih na begu prijeli v Beogradu. Na haaškem sodišču so mu začeli soditi leta 2009. Tožilstvo je svoje dokaze in priče predstavljalo do maja 2012, ko je nastopilo 195 prič tožilstva. Karadžić pa je pred sodišče med letom 2012 in februarjem letos pripeljal 238 prič, med njimi tudi nekdanjega vojaškega voditelja bosanskih Srbov Ratka Mladića.

Karadžić je kmalu zatem zahteval leto dni za pripravo zaključnega govora, a so sodniki haaškega sodišča to zavrnili. Prvostopenjsko razsodbo proti njemu je po napovedih pričakovati prihodnje leto.

Deli s prijatelji