STO LET ZA OBNOVO

Kapitan uničil koralni greben

Objavljeno 17. marec 2017 08.41 | Posodobljeno 17. marec 2017 08.42 | Piše: U. S.

Orjaška križarka opustošila 1600 kvadratnih metrov grebena.

Križarka Caledonian Sky je uničila indonezijski koralni greben. Foto: AFP

DŽAKARTA – Velikanska britanska križarka Caledonian Sky je z neverjetno napako uničila enega najbolj spektakularnih koralnih grebenov na svetu.

Ladja, težka 4200 ton, je prevažala turiste na idiličnem indonezijskem otočju Raja Ampat, kapitanov cilj pa je bil čim bolj se približati obali, da bi potniki z vsega sveta videli prečudovite ptice. Toda približal se je preveč in napravil velikansko škodo v enem od najbolj raznovrstnih morskih habitatov. Podrobnejša analiza je pokazala, da je kapitan uničil kar 1600 kvadratnih metrov koralnega grebena!

Uničenje koral je razumljivo razbesnela tamkajšnje prebivalce, ki živijo od turizma.

Ruben Sauyai je jokal, ko je videl, kolikšno škodo je napravila križarka. »Uničenje je izjemno, potrebnih bo kakih sto let, da se bo uničeno obnovilo. Tukaj nekateri ljudje živijo od ribarjenja, kmetijstva, večina, okoli 90 odstotkov, pa si denar služimo s turizmom. Le kaj bomo zdaj počeli,« se sprašuje potapljaški inštruktor. No, družba, v katere lasti je ladja, je incident opisala kot – nesrečo. In da je vse še bolj bizarno, je vlačilec, ki je vlekel nasedlo ladjo, povzročil še dodatno škodo. »Naslednjih deset let sem ne bo prišel nihče, toliko časa bomo namreč potrebovali za obnovo grebena,« je dejal Ricardo Tapilatu, vodja oddelka, ki je ocenjevalo škodo. Indonezijska vlada je sporočila, da mora britanska družba plačati odškodnino za uničenje, govori po se o dveh milijonih dolarjev. Vlada naj bi kmalu vložila tožbo proti ladji, ki je zdaj na Filipinih, in njenemu kapitanu Keithu Michaelu Taylorju.

Deli s prijatelji