NAČRTI PADLI V VODO

Kapitan Coste Concordie 
bi bežal s helikopterjem

Objavljeno 04. oktober 2014 22.35 | Posodobljeno 04. oktober 2014 22.36 | Piše: E. B.
Ključne besede: Costa Concordia

Potniki so zrli smrti v oči, zloglasni kapitan pa je načrtoval umik po zraku.

Usodni večer je preživljala v družbi zloglasnega kapitana.

Ne le da je v reševalnem čolnu med prvimi pobegnil na kopno, medtem ko so drugi zrli smrti v oči, Francesco Schettino je zase načrtoval še elegantnejši umik s potapljajoče se ladje: čakal je helikopter!

Tako je med odmevnim sojenjem italijanski reviji Oggi razodela Domnica Cemortan, 26-letna Moladavka, ki je usodni večer preživljala prav v družbi zloglasnega kapitana. Dekle, ki je kot plesalka sicer delala na Costi Concordii (med tragičnim potovanjem je na njej preživljala brezplačne počitnice), a se je kljub temu spečala s Schettinom, je skoraj dve leti po sramotni pomorski nesreči spregovorila – a šele potem ko je bivšemu dala še zadnjo priložnost, da svoje podle načrte v srhljivi noči razodene sam. »Šest dni sem čakala, da pove, kako je hotel zapustiti ladjo, povedala sem mu, da bom resnico povedala jaz, če je ne bo on, zato sem zdaj tu,« je povedala plesalka Domnica, ki se je na plovbo menda odpravila kot slepa potnica, po kapitanovem osebnem povabilu.

Par je ravno povečerjal, ko je ladja s 4252 ljudmi na krovu trčila in nasedla na čeri ob otočku Giglio, Schettino pa naj bi Cemortanovo in ladijskega butlerja Cira Onorata, brata nekdanjega generalnega direktorja družbe Costa Crociere Giannija Onorata, nemudoma prignal do enajste palube, medtem ko sta pod njimi vladala kaos in panika. Kapitan naj bi osebju pred odhodom ukazal zgolj evakuacijo vseh potnikov (čeprav so se nekateri člani posadke, ki so mnogo bolje cenili resnost položaja, tega že lotili), potem pa izginil, so o usodni noči pričali mnogi, vse kaže, da se je Schettino z izbrancema zatekel na sam vrh Coste Concordie. »Ves čas trdi, da je šel tja preverit stanje, a dobro vem, da je tam čakal na rešitev. Vseskozi se je oziral okoli, potem pa potarnal, češ da nas ne bodo videli. Kdo pa bi nas sploh moral videti – vsi so bili pod nami, torej bi lahko pričakoval ne koga od zgoraj!« se spominja 26-letnica, ki je s kapitanom in butlerjem kakšnih 20 minut ždela na vrhnji palubi, potem pa je prvega nekdo poklical po mobilniku. Schettino je Domnici in Ciru naznanil, da so načrte spremenili in da se bodo vrnili na spodnje palube.

Kot je znano, je Schettino, ki še vedno zavrača vso odgovornost, zapustil ladjo, ko je bila ta še polna prestrašenih in na smrt ogroženih potnikov, in v pomorsko zgodovino zapisal tako sramotno dejanje. Ker je Costa Concordia plula preblizu obale, se je zgodila tragedija, v kateri je umrlo 32 ljudi, za kar je kriv Schettino, zatrjuje tožilstvo in ga bremeni povzročitve brodoloma, uboja iz malomarnosti in zapustitve ladje, za kar mu grozi 20 let za zapahi. 

Deli s prijatelji