KRIZA

Kaos v Budimpešti: migranti derejo na vlake v smeri Nemčije

Objavljeno 31. avgust 2015 15.37 | Posodobljeno 31. avgust 2015 15.37 | Piše: STA, Mo. S.

Na postajah v Budimpešti je obtičalo okoli 2000 prosilcev za azil, saj jih priseljenski urad ne pošilja več v azilne domove, ker naj bi bili preobremenjeni.

BUDIMPEŠTA – Več sto migrantov je danes v Budimpešti zasedlo vlake v smeri Nemčije in Avstrije. Po poročanju madžarskih medijev so se policisti, ki so na železniški postaji Keleti migrantom preprečevali vstop na vlake, umaknili. Na železniških postajah v Budimpešti vlada kaos, saj so jih preplavili migranti, ki v vse večjem številu prihajajo iz Srbije.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa si migranti in begunci sami kupujejo vozovnice za vlak, madžarske oblasti pa za zdaj niso pojasnile, zakaj so se policisti umaknili. Na postajah v Budimpešti je obtičalo okoli 2000 prosilcev za azil, saj jih priseljenski urad ne pošilja več v azilne domove, ker naj bi bili preobremenjeni.

Kako bo ravnala Nemčija?

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sta danes nemška kanclerka Angela Merkel in madžarski premier Viktor Orban govorila o begunski krizi. O vsebini pogovora za zdaj ni znano še nič. A tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert je na twitterju zanikal govorice, da so nemške oblasti dale na voljo posebne vlake za prevoz beguncev v Nemčijo. Po njegovih trditvah je treba begunce, ki pridejo na Madžarsko, tam registrirati in tudi izvesti azilni postopek.

Nemčija je sicer pred dnevi za sirske državljane prekinila izvajanje dublinske uredbe, v skladu s katero mora prosilce za azil obravnavati tista država članica EU, v kateri so vstopili v EU. To pa po trditvah madžarske vlade povzroča zmedo in zato od Nemčije zahteva, naj pojasni pravno situacijo v zvezi z gibanjem nezakonitih migrantov znotraj EU. Po navedbah madžarskih vladnih predstavnikov je Nemčija v zadnjih dneh pokazala popustljiv odnos do migrantov, ki prihajajo iz Sirije, kar da »dviguje upanje« migrantom, istočasno pa situacija postaja nejasna.

Množice na Madžarskem

Po navedbah vladnih predstavnikov za madžarsko tiskovno agencijo MTI je možno v skladu s schengenskimi pravili migrantom odhod iz Madžarske omogočiti le z veljavnimi dokumenti in vizumi držav, v katere želijo priti. Ker je Madžarska ravnala v skladu s svojimi zakoni in zakonodajo EU, je na železniških postajah Budimpešte prišlo do množičnega zadrževanja migrantov. V Budimpešti zato od Nemčije želijo pojasnila, dodajajo pri madžarski vladi.

Deli s prijatelji