PATRIA

Kanadski pravosodni minister umaknil prošnjo za izročitev Wolfa

Objavljeno 01. julij 2015 13.35 | Posodobljeno 01. julij 2015 13.35 | Piše: STA, K. K.

Izročitveni postopek zoper Wolfa končan, ker ga ne bi izpeljali do zastaranja.

Wolf se bo za izjavo opravičil in pojasnil, da jo je izrekel v afektu.

LJUBLJANA – Slovensko ministrstvo za pravosodje je za STA pojasnilo, da je kanadski minister za pravosodje pred pristojnim sodiščem umaknil slovensko prošnjo za izročitev Walterja Wolfa, saj kanadsko sodišče zaradi procesnih in pritožbenih rokov izročitvenega postopka ne bi moglo sprejeti do nastopa absolutnega zastaranja, 10. avgusta letos. O zastaranju zadeve Patria v Sloveniji sicer še ni dokončno odločeno. Ljubljanska okrajna sodnica, ki je po razveljavitvi treh dosedanjih sodb na ustavnem sodišču prejela zadevo v novo reševanje, še ni odločila, ali zadeva zastara avgusta letos ali pa čez dve leti.

Kazenski zakonik ima namreč od novembra 2008 posebno določbo, po kateri je v primeru razveljavitve pravnomočne sodbe zastaralni rok dve leti od te razveljavitve. Vendar pa naj bi se kazniva dejanja v zadevi Patria zgodila leta 2005. Sodnica bo tako morala presoditi, ali naj v tej zadevi obveljajo določbe zakonika, ki je veljal leta 2005, in v skladu s katerimi bi kaznivo dejanje absolutno zastaralo avgusta letos, ali bi veljalo upoštevati novejši kazenski zakonik. Kljub temu na ministrstvu za pravosodje ocenjujejo, da je bila odločitev kanadskega ministra pričakovana. Izročitveni postopek je s tem zaključen.

O odločitvi so kanadski pristojni organi obvestili slovensko ministrstvo za pravosodje, to pa je obvestilo pristojno sodišče, ki je zaprosilo za izročitev obdolženega v zadevi Patria Walterja Wolfa zaradi kazenskega pregona.

Da Kanada poslovneža Walterja Wolfa ne bo izročila Sloveniji, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA že 19. junija povedal Wolfov zagovornik, dunajski odvetnik Markus Singer.

Pred tem so na vrhovnem sodišču kanadske province Britanska Kolumbija konec marca za STA pojasnili, da je obravnava primera izročitve Wolfa razpisana za 13. julij. Na julijsko odločitev sodišča bi imel Wolf še možnost pritožbe, tako da njegove izročitve do roka 10. avgusta najverjetneje v nobenem primeru ne bi bilo.

Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem, a je odšel v Kanado, zato ga je sodišče izločilo iz postopka in spomladi 2013 zanj izdalo mednarodno tiralico. Kanadski policisti so ga aretirali januarja letos, a je bil nato ob plačilu varščine izpuščen na prostost.

Wolf, ki vse obtožbe na svoj račun zavrača, je bil med obtoženimi v zadevi Patria tudi v Avstriji, kjer mu zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Poleg tega naj bi poslovneža s slovenskim, avstrijskim in kanadskim potnim listom pred nekaj meseci vzelo pod drobnogled specializirano državno tožilstvo zaradi suma pranja denarja v zadevi Patria v znesku 2,3 milijona evrov.

Deli s prijatelji