SVET ŠTEVILK

Kam na izlet? Tja že ne!

Objavljeno 17. maj 2014 20.45 | Posodobljeno 17. maj 2014 21.43 | Piše: T. P.

Približuje se dopust, nam pa se po glavi že mota večno vprašanje – kam oditi? A medtem ko je med skoraj nepregledno množico destinacij, kamor si želimo, včasih nemogoče izbrati, je morda lažje začeti na nasprotnem koncu spektra. Kam ne odpotovati ...

Pri tem nam na pomoč priskoči seznam spletne strani Buyagift.com, ki navaja 10 destinacij, ki se jim je kot turist najbolje ogniti v velikem loku. Ker so med največjimi zanimivostmi pač visoka stopnja kriminala in v najboljšem primeru klavrne higienske razmere.

1. Stolipinovo: mestna četrt bolgarskega mesta Plovdiv, ki velja za z Romi najgosteje poseljeno območje na Balkanu, se je povzpela na prvo mesto te nehvaležne lestvice. Prislužila si ga je z vnebovpijočo nesnago, saj se ob blokih kopičijo kupi smeti, pohajkovanje po tem getu pa je z več kot 3000 krajami avtomobilov na leto, 141 umori in skoraj 2500 ropi vse prej kot varno.

2. Bogota: prestolnica Kolumbije je še v 90. letih slovela kot eno najnasilnejših in najnevarnejših mest na svetu. A četudi so oblasti ukrepale in se poskušajo otresti te lente, se ji s skoraj 15.000 umori in 643.000 ropi na leto ni uspelo spremeniti v raj miru. Hkrati slovi tudi kot eno od najbolj samomorilskih mest na svetu, osmo po vrsti.

3. Goljanovo: moskovskemu okrožju vsekakor manjka šarm Rdečega trga, saj se namesto s pravljičnimi kupolami ponaša s 128.000 ropi, 13.000 umori in trikrat toliko nasilnimi dejanji ter 37.000 krajami avtomobilov na leto. Ter, seveda, z vodko.

4. Ferentari: verjetno so že razpadajoče hiše, ulice v nič boljšem stanju, prevladujoči smrad smeti in potepuški psi dovolj, da se tudi najbolj pustolovski popotniki odvrnejo od pohajkovanja po tej soseski romunske prestolnice. Ko pa pridamo še okoli 16.000 kriminalnih dejanj na leto, se Bukarešta znajde na lestvici popotnikovih nočnih mor.

5. Naucalpan: med peterico najhujših turističnih destinacij se je znašlo tudi mehiško mesto Naucalpan de Juarez, nekdaj najnasilnejše na svetu, ki pa ga še vedno zaznamujeta delovanje kartelov in visoka stopnja korupcije med policijskimi vrstami. Tam se še vedno primeri skoraj tri četrt milijona ropov in 212.000 nasilnih dejanj na leto, s tatovi pa izgine približno 230.000 avtomobilov.

6. Bywater: soseska New Orleansa, kjer se sicer razlega džez, ima za sabo že dolgo zgodovino preprodaje marihuane in kokaina, zaradi česar verjetno tudi slabih 37.000 nasilnih dejanj na leto nikogar ne preseneti.

7. Camden: mesto ameriške zvezne države New Jersey se ponaša s prav posebnim odličjem – odličjem mesta z najvišjo stopnjo kriminala v ZDA, kar 560 odstotkov višjo od državnega povprečja, ki si ga je prislužilo pred dvema letoma. Z 2566 kriminalnimi dejanji na 100.000 prebivalcev.

8. Cape Flats: z revščino zaznamovani predel Cape Towna je v času apartheida postal dom tistim, ki jih je vlada označila za nebele, v njem pa še danes kraljujejo organizirani kriminal in ropi. Na leto se namreč zgodi skoraj 360.000 nasilnih dejanj, 160.000 ropov in dobrih 16.000 umorov.

9. Detroit: svetovno središče avtomobilizma je razvpito tudi kot eno od s kriminalom najbolj okuženih ameriških mest. Z 10.000 ropi, 45.000 nasilnimi dejanji in 25.000 avtomobilskimi krajami na leto.

10. Hrebendova: bratislavska četrt je v barvah kriminala, nesnage, obupa in revščine. Zaradi slednjih pa med kriminalnimi dejanji verjetno tudi prevladujejo ropi in avtomobilske kraje.

Deli s prijatelji