NEVARNO

Kako postati žena džihadista

Objavljeno 30. maj 2015 11.49 | Posodobljeno 30. maj 2015 11.49 | Piše: Aleš Kovačič

Francoska novinarka s krinko mlade muslimanke osvojila enega glavnih mož Islamske države. O svojem neverjetnem podvigu je napisala knjigo, teroristi so proti njej razglasili fatvo.

Bilel je bil desna roka kalifa Islamske države Al Bagdadija. (Foto: youtube)

»Ljubim te kot še nikogar doslej. Morala bi biti tukaj, z mano, ne pa v tisti državi nepridipravov. Poskrbel bom zate in te ubranil pred nevarnostmi. Ko boš prišla sem, boš osupla nad tem, kakšen raj je meni in mojim možem uspelo ustvariti. Vsi smo ena velika družina in tudi na tvoj prihod smo se že pripravili – vsi te pričakujejo!« To bi bil lahko povsem običajen, skorajda prikupen izliv goreče ljubezni in hrepenenja ljubimca, ki pogreša svojo drago.

Če teh simpatij v elektronskem sporočilu ne bi pošiljal 38-letni Abou Bilel, eden glavnih borcev teroristične organizacije Islamska država (IS), ki se je svoji izbranki v Franciji še maloprej bahal s posnetki z bojišč v Siriji in Iraku, da se je lahko mladenka na lastne oči prepričala o »uspešnosti« bodočega moža: stotniji obglavljenih trupel.

Izpovedovanje romantičnih čustev in hkrati poveličevanje grozljivih dejanj mož pod njegovim poveljstvom daje celotni zgodbi dvorjenja krvnika svoji Melodie, namišljeni zdolgočaseni najstnici iz obubožane soseske v francoskem Toulousu, pridih filmskega trilerja. Vendar so zapisi in vtisi Melodie, ki je v resnici zgolj krinka 32-letne novinarke Anne Erelle, žal še kako resnični.

Francoski novinarki je v dveh mesecih zgolj s pičlo komunikacijo prek družabnih omrežij (facebook, skype) in preprosto krinko dekleta, zavitega v naglavno ruto hijab, uspelo zapeljati terorističnega poveljnika. Moža, ki ga je vodja IS Abu Bakr Al Bagdadi v začetku leta 2014 celo pooblastil za glavnega pogajalca med IS in sirskim delom teroristične organizacije Al Kaida.

Zdaj se mora novinarka, ki je vse skupaj strnila v pravkar izdani knjigi V koži džihadista, zaradi razžalitve časti nekdanje desne roke Al Bagdadija in razglašene smrtne kazni – fatve – neprestano skrivati. Erellova živi pod stalnim nadzorom francoske tajne policije, njena prava identiteta je strogo varovana skrivnost. Cena za izredno raziskovalno novinarstvo je, podobno kot v primeru Roberta Saviana, ki je v knjigi Gommora razgalil podzemni svet italijanske mafije, neizmerno visoka.

Francozinjo je po razglašeni fatvi in napadih na uredništvo časnika Charlie Hebdo zapustil fant, prijatelji so se je začeli izogibati, policija pa ji je odvzela celo psa, saj bi ta lahko teroristom izdal njeno pravo identiteto.

Hudič
 pozlačenega jezika

»Dekleta na družabnih omrežjih o veri niso vedela tako rekoč nič. Večina v svojih kratkih življenjih ni prebrala niti knjige, džihad pa so postavljale nad religijo. Verski radikalizem je bil zanje nekaj romantičnega. Zanimalo me je, kako nastanejo takšna izkrivljenja,« je vzroke in ozadje odločitve za nevarno spogledovanje z Bilelom osvetlila avtorica.

Erellova je pred zapletom v namišljeno romanco s teroristom, ki je pred pridružitvijo IS živel v Franciji, kjer ga je policija obravnavala zaradi manjših kraj in drugih prekrškov, proučevala mehanizme rekrutiranja in radikalizacije mladih nadobudnih muslimanov prek spleta.

Za proučevanje slabo raziskanega fenomena si je na facebooku ustvarila lažno dekliško identiteto z imenom Melodie ter po večini objavljala posnetke džihadistov z bojišč in izlive oboževanja najstnic, ki so se nad klavci in njihovimi podvigi navduševale, kakor da bi bili hollywoodski zvezdniki. Za nekatere celo seks simboli.

»Selam alejkum, sestra. Vidim, da si si ogledala moj video. Neverjetno, kako hitro je postal svetovna senzacija! Si muslimanka? Kaj meniš o mudžahedinih? Razmišljaš, da bi prišla v Sirijo?« To je bil prvi stik z zloglasnim teroristom, ki je po besedah Erellove s svojim neposrednim pristopom udaril kot strela z jasnega in neznano dekle daleč stran že v naslednjih dneh osupil z izpovedjo ljubezni ter pričevanji o množičnih pobojih nevernikov.

Bilel je bil od vsega začetka zelo vztrajen, pokroviteljski in vsiljiv, njegov cilj pa nedvoumen: prepričati naivno mladenko, da odpotuje v Sirijo, kjer bo postala emirjeva žena, morda celo borka. »Vidim, da te zanimajo puške. Ko prideš sem, te bom naučil streljati. Všeč ti bo, boš videla!«

O bolestnem dvorjenju je pretresena Erellova povedala: »Govoril je kot hudič s pozlačenim jezikom.«

Da bo z njo ravnal kot s princeso, ji je zatrdil, a ko sta Melodie na poti v Sirijo spreletela strah in dvom, je Belil pokazal svojo pravo plat. »Moje oklevanje mu je šlo na živce, začel je kričati, bilo je strašljivo. Skozi stisnjene zobe je rekel: »Osramotila si me. To ne bo pozabljeno!«

Čeprav je Erellova v vlogi mile Melodie vztrajala do konca, ji je Belil zasikal: »Vem, kdo si, samo vprašanje minut je, preden te najdem in ubijem.«

Terorist je nedavno bojda padel v boju, a po spletu kroži video, ki so ga objavili njegovi soborci. Brate po svetu ob posnetkih videopogovorov med Melodie oziroma Erellovo in Bilelom pozivajo, naj žensko na posnetku, če jo vidijo, nemudoma ubijejo.

Deli s prijatelji