PARLAMENTARNE VOLITVE

Kaj se piše EU? V Grčiji slavila Siriza

Objavljeno 25. januar 2015 19.14 | Posodobljeno 25. januar 2015 22.04 | Piše: STA, Ma. F., S. U.

Glede na prve izide volitev, ki jih je objavilo grško notranje ministrstvo, je dobila 36,5 odstotka glasov. Zmago Sirize so že pred tem napovedale vzporedne volitve.

Grški premier Antonis Samaras.

ATENE –  Grška levičarska stranka Siriza je zmagovalka današnjih predčasnih parlamentarnih volitev. Glede na prve izide volitev, ki jih je objavilo grško notranje ministrstvo, je dobila 36,5 odstotka glasov. Zmago Sirize so že pred tem napovedale vzporedne volitve. Že rezultati vzporednih volitev so pokazali, da je Siriza prejela od 35,5 do 39,5 odstotka glasov, medtem ko je stranki Nova demokracija premierja Antonisa Samarasa glas namenilo med 23 in 27 odstotki volivcev. Rezultati kažejo, da lahko Siriza računa na 146 do 158 mandatov. To pomeni, da ima stranka možnosti za vladanje brez koalicijskih partnerjev, saj za absolutno večino v 300-članskem grškem parlamentu zadostuje 151 poslanskih glasov.

Novi demokraciji bi lahko medtem pripadlo 65 do 75 poslanskih sedežev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemir na stari celini

Zmaga koalicije radikalne levice Siriza, ki jo vodi karizmatični Aleksis Cipras, ni presenetljiva. Napovedovale so jo namreč praktično vse javnomnenjske ankete, opravljene v dnevih in tednih pred volitvami. Če bodo rezultati potrjeni, bo 40-letni Cipras postal najmlajši grški premier v zadnjih 150 letih.

Zmaga Sirize bo po pričakovanjih na staro celino vnesla precej nemira. Stranka je namreč v primeru zmage že napovedala ponovna pogajanja o pogojih 240 milijard evrov vredne mednarodne finančne pomoči Grčiji in o odpisu dolga. Zaradi groženj so se že pojavila ugibanja o morebitnem izstopu Grčije iz območja z evrom.

Cipras je ob oddaji glasu v Atenah danes poudaril, da mora Evropa najti alternativo varčevanju. Obljubil je še, da bo vlada Sirize Grkom povrnila »družbeno povezanost in dostojanstvo«.

Tiskovni predstavnik stranke Panos Skurletis pa je napovedano zmago označil za olajšanje za Evropo. »To je videti kot zgodovinska zmaga, sporočilo, ki ne zadeva le grškega ljudstva. Odmeva po vsej Evropi in prinaša olajšanje,« je poudaril po objavi rezultatov vzporednih volitev.

Volilo okoli 9,8 milijona volilnih upravičencev

Za tretje mesto se bo, po objavljenih rezultatih sodeč, bil oster boj med proevropsko sredinsko stranko To Potami (Reka) in skrajno desno Zlato zoro. Obe sta namreč prejeli med 6,4 in 8 odstotki glasov.

Triodstotni parlamentarni prag naj bi preskočili še komunisti (4,7 do 5,7 odstotka glasov), socialistični Pasok, ki je doslej sestavljal vladajočo koalicijo (4,2 do 5,2 odstotka glasov), in populistična Neodvisna Grčija (3,5 do 4,5 odstotka glasov).

Na robu parlamentarnega praga pa se je znašla šele pred dnevi ustanovljena stranka nekdanjega socialističnega premierja Jorgosa Papandreuja Gibanje demokratičnih socialistov. Vzporedne volitve ji namreč pripisujejo od 2,2 do 3,2 odstotka glasov, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Okoli 9,8 milijona grških volilnih upravičencev se je danes podalo na volišča, potem ko poslancem decembra lani v treh poskusih ni uspelo izvoliti predsednika države. Za 300 sedežev v parlamentu se je potegovalo 22 strank in zavezništev.

Čestitke iz Slovenije

V podporo Sirizi in prebivalstvu Grčije, se je na spletnem omrežju oglasil tudi poslanec Luka Mesec iz Združene levice.

 

 
Deli s prijatelji