SKRIVNOSTNO

Kaj se dogaja? Nad Evropo izginjajo letala

Objavljeno 16. junij 2014 23.03 | Posodobljeno 16. junij 2014 23.03 | Piše: T. L.

Iz Avstrije, Nemčije in Češke poročajo, da je 13 letal v zadnjih dneh nenadoma izginilo z radarjev.

Fotografija je simbolična

DUNAJ – O nenavadnem in skrb vzbujajočem dogajanju v letalskem prometu nad središčem Evrope te dni poročajo iz Avstrije, Nemčije in Češke. Nad Avstrijo je kar 13 letal nenadoma in brez pojasnil za 25 minut izginilo z radarjev, ki sicer spremljajo zračni promet.

Ker so se v začetku junija taki incidenti pojavljali v več evropskih državah, so zdaj iz Avstrije pozvali Evropsko unijo, da se ob incidentih primerno odzove. Kot je povedal Markus Pohanka iz avstrijske službe za nadzor zračnega prometa Austro Control, so leti izginili 5. junija z radarske kontrole za 25 minut, enako pa se je zgodilo še 10. junija – tudi tedaj letala niso bila videna na radarju celih 25 minut. Da se je podobna težava pojavila tudi v češki Pragi in nemškem Münchnu in Karlsruheju, je poročal tudi avstrijski časnik Kurier.

Pohanka je v četrtek incident označil za precedenčnega in še nikoli videnega, saj so vsi podatki o 13 letalih, ki so se v tistem trenutku nahajali v zraku, izginili brez sledu. Sicer ni želel povedati, za kakšna letala je šlo, so pa bila med njimi tudi potniška. 

Deli s prijatelji