ZAOSTRENO

Kaj počnejo Hrvati? V državo ne spuščajo več sodržavljanov

Objavljeno 24. september 2015 20.45 | Posodobljeno 24. september 2015 20.45 | Piše: S. U.

Prepoved vstopa na Hrvaško za srbske državljane je odgovor na »diskriminacijo Srbije«.

ZAGREB – Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes izjavil, da na Hrvaško ne bodo spuščali vozil s srbskimi registrskimi oznakami, dokler Srbija ne bo začela preusmerjati dela beguncev na prehod Horgoš na meji z Madžarsko. Dodal je, da je prepoved vstopa na Hrvaško za srbske državljane odgovor na »diskriminacijo Srbije«. Ta je namreč opolnoči kot odgovor na hrvaško zaporo prehoda Bajakovo za tovorni promet do nadaljnjega prepovedala vstop v državo tovornjakom s hrvaškim blagom.

A kot poroča srbski Alo, je situacija skrajno bizarna. Ker je na meji med Srbijo in Hrvaško še naprej vse blokirano, je danes med drugim 'nastradal' potnik Miljenko Pernik, poročen sicer s Srbkinjo, a s hrvaškim potnim listom. Na Hrvaško ni smel samo zato, ker je imel avtomobil srbske oznake. »Ogorčen sem, ker ne morem v svojo domovino. To se še ni zgodilo. Slišal sem za blokado, a da mi s hrvaškim potnim listom ne bodo dovolili čez mejo, pa res nisem pričakoval. Poskušal bom prek Bosne, a to vse skupaj nima smisla,« je bil besen. Omenjeni časnik poroča še o enem primeru, ko hrvaškega državljana niso spustili v domovino zaradi tablic. 

Srbska trgovinska zbornica pa medtem poziva Slovence k skupnemu boju proti Hrvatom. Po besedah Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije (PKS), je čas da Slovenija da signal Hrvaški, saj naj bi bila slednja z zaprtjem mej kriva za veliko gospodarsko izgubo, ki jo bo – roko nas srce – utrpela tudi Slovenija.

 

Deli s prijatelji