KLIMATSKE SPREMEMBE

Kaj nas čaka v 2014? Lansko leto med najtoplejšimi v zgodovini

Objavljeno 24. januar 2014 16.43 | Posodobljeno 24. januar 2014 16.43 | Piše: S. U.

Povprečna temperatura je bila 14,52 stopinje, vremenske nevšečnosti pa so povzročile kar 41 milijard dolarjev škode.

Vesoljska agencija Nasa je objavila podatke, ki razkrivajo da je bilo lansko leto četrto najtoplejše v zgodovini človeštva. No, vsaj odkar se beležijo vremenski podatki, se pravi od leta 1880.  Povprečna temperatura je bila 14,52 stopinje Celzija, pa sporočajo iz Nacionalnega inštituta za oceane in atmosfero (NOAA). Ista agencija še navaja, da se je v zadnjih 50 letih temperatura dvignila za 0,8 stopinje Celzija. Največje toplotne in klimatske katastrofe so zabeležene v delih centralne Azije in Afrike ter Avstralije. 

Milijardna škoda


El Niño je globalno razširjen pojav na stičišču zraka in morja. Gre za pojav nihanja temperature na vodni gladini v zahodnem delu Pacifiškega oceana. Ime El Niño v španščini pomeni »mali deček«, tako ime pa je pojav dobil zato, ker ga je mogoče opazovati na zahodni obali Južne Amerike v času božiča.

Leta 2013 je imel svet zaradi vremenskih nevšečnosti kar 41 milijard dolarjev škode, kar je druga najvišja številka po letu 2010. Tajfun Haiyan je na Filipinih zahteval 5100 človeških življenj in povzročil za 13 milijard dolarjev škode. Običajno se vremenskemu pojavu, znanemu kot El Niño pripisuje povečanje vročih dni v letu, ampak letos tega pojava ni bilo zaslediti. »Samo dejstvo, da ni bilo omenjenega pojava, leto pa tako toplo, govori o tem, koliko se klima spreminja,« v tujih medijih še opozarja doktor Andrew Dessler, ki proučuje klimatske spremembe.

Deli s prijatelji