ZAOSTRENE RAZMERE

Kaj namerava Putin? »Vsi se vrnite v Rusijo, pripravlja se vojna«

Objavljeno 14. oktober 2016 19.47 | Posodobljeno 14. oktober 2016 19.47 | Piše: S. U.

Ruski predsednik Vladimir Putin je odredil, naj se vsi ruski diplomati in uradniki, ki živijo v tujini, nujno, skupaj z družinami, vrnejo v domovino.

LONDON – »Otroke izpišite iz šol in vsi skupaj se čim prej vrnite v Rusijo,« je ruski voditelj Vladimir Putin dejal svojim diplomantom, poročajo skoraj vsi britanski mediji. Po prvih podatkih, tako spletna stran Snopes, ne gre za ukaz, ampak za neformalno zahtevo.

A zahteva Putina naj se ne bi nanašala le na diplomate, ampak na administrativne delavce, politike, javne uslužbence, zaposlene v sodstvu in ruske delavce v javnih korporacijah. 

Ruski politični analitik Stanislav Belkovsky je medtem spregovoril za Daily Star: »Vse to je del svežnja ukrepov, da se elita pripravi na 'veliko vojno'.«

Spletna stran Snopes dodaja, da zahteva nima zveze z vojno napovedjo, ampak je težava v tem, da ruski politiki, uradniki in poslovneži vpisujejo otroke v drage zahodne šole.

Zaostrene razmere

Zanimivo, vse to se dogaja le dobrih deset dni po odločitvi predsednika Rusije, da vsako mesto v državi ohranili vadbo in sodelovanje civilistov oziroma usposabljanja v primeru jedrske vojne. Prav tako je Putin Francijo obtožil, da je v Varnostni svet Združenih narodov namerno vložila tak predlog resolucije o Siriji, za katerega je vedela, da bo Rusija nanj dala veto. S tem je želela zaostriti razmere in spodbuditi protirusko histerijo, je dejal in odpovedal obisk.

Obenem zahodno Evropo s strahom navdajajo jedrske konice, ki so jih Rusi poslali v Kaliningrad ob meji s Poljsko. Oglasil se je celo Mihail Gorbačov, ki je dejal, da se je svet zaradi napetosti med Rusijo in Združenimi državami Amerike znašel na zelo '»nevarni točki«.

Britanski tisk v isti sapi opozarja, da so ruski dostojanstveniki napovedali gradnjo jedrskih bunkerjev, kamor bi v primeru jedrske vojne namestili 12 milijonov ljudi. Putin je tudi odredil, da se eden od velikih poveljniških centrov v primeru jedrske vojne zgradi v gorovju Ural, na območju, ki pokriva okoli 600 kvadratnih kilometrov.

Deli s prijatelji