VOLITVE

Južno Korejo bo vodila diktatorjeva hči

Objavljeno 19. december 2012 18.18 | Posodobljeno 19. december 2012 18.20 | Piše: S. J., STA

Park Geun Hye je prejela 51,6 odstotka glasov, kandidat opozicije Moon Jae In pa 48 odstotkov.

Park Geun Hye je prva ženska predsednica Južne Koreje.

SEUL – Južna Koreja je na današnjih predsedniških volitvah dobila prvo predsednico. Po preštetih 90 odstotkih glasov je zmagala kandidatka vladajoče stranke, najstarejša hči bivšega diktatorja, 60-letna Park Geun Hye. Prejela je 51,6 odstotka glasov, kandidat opozicije Moon Jae In pa 48 odstotkov, je sporočila osrednja volilna komisija.

Mandat bo nastopila februarja prihodnje leto

Moon je že priznal poraz. Dejal je, da s ponižnostjo sprejema izid volitev. »Vsi smo se trudili po najboljših močeh, vendar sem bil jaz premalo sposoben,« je dejal novinarjem v Seulu.

Zmagovalki je že čestital sedanji predsednik Lee Myung Bak, ki ga bo februarja prihodnje leto nasledila na položaju, saj je v ustavi predsedniška funkcija omejena na en petletni mandat.

Park Geun Hye je danes pred zbrano množico v Seulu zagotovila, da bo uresničila vse obljube, ki jih je dala med kampanjo.

Ponudila roko Severni Koreji

Park, ki je poslanka od leta 1998, je med kampanjo predstavila dokaj zmerno politiko. Napovedala je, da bo ponudila roko Severni Koreji in omilila sedanjo trdo politiko. Gre za eno pomembnejših vprašanj, saj so se odnosi med sosedama v času sedanjega predsednika poslabšali. Izrazila je tudi naklonjenost dialogu s Severno Korejo, pozvala pa jo je k napredku pri jedrskem razoroževanju, kar bi prispevalo k boljšim odnosom s Seulom.

Obljubila je tudi, da se bo borila proti razširjeni korupciji v vladi, okrepila socialno skrbstvo, pomagala malim podjetjem, ustavila povečevanje razlik med revnimi in bogatimi ter omejila moč korporacij.

Kot voditeljica četrtega največjega gospodarstva v Aziji pa se bo morala soočiti z mnogimi izzivi, tudi z upočasnitvijo gospodarstva in vse večjimi stroški socialnega varstva najhitreje starajočega se prebivalstva na svetu.

Južne Korejke medtem upajo, da bo njena zmaga prinesla več pravic ženskam v 50-milijonski državi, kjer še vedno prevladujeta konfucijanska in patriarhalna miselnost in kjer imajo ženske le malo možnosti za vzpon na visoke položaje na vseh področjih.

Velika volilna udeležba

Kljub nizkim temperaturam, ki se gibljejo okoli minus 10 stopinj Celzija, je bila volilna udeležba velika – okoli 76 odstotkov, kar je največja v zadnjih 15 letih.

Več kot 40 milijonov volivcev je predsednika izbiralo med Park Geun Hye, kandidatko vladajoče konservativne stranke Saenuri, in Moonom, kandidatom opozicijske Demokratske združene stranke. Moon (59), sin severnokorejskih migrantov, levosredinski politik in zagovornik človekovih pravic, je priljubljen predvsem med mladimi, zato so nekateri pričakovali, da bo velika volilna udeležba šla njemu v prid.

Zmagala pa je Parkova, ki je priljubljena med starejšimi volivci, ki se še spominjajo, kako se je država v času vladavine njenega očeta, vojaškega diktatorja Park Chung Heeja gospodarsko dvignila in okrevala po korejski vojni. Državo je vodil 18 let do leta 1979, ko je bil ubit v atentatu. Z vojaškim udarom je prišel na oblast leta 1961, ko je bila stara devet let.

Članica vladne stranke

Parkova, ki je že peti mandat v parlamentu, je uveljavljena članica vladne stranke, ki jo je vodila med marcem 2004 in junijem 2006. Študirala je elektrotehniko na univerzi v Seulu in ni bila nikoli poročena. Je inteligentna in načelna, naj pa ne bi imela karizme svojega očeta. Od 22. leta je bila »prva dama«, potem ko je bila v poskusu atentata na njenega očeta leta 1974 ubita njena mama. Po umoru očeta se je za nekaj let umaknila iz javnosti, s politiko se je začela ukvarjati leta 1998, ko je postala poslanka.

Deli s prijatelji