POROKE

Južni Korejci za cenejše poroke

Objavljeno 12. julij 2015 23.45 | Posodobljeno 12. julij 2015 23.45 | Piše: S. I.

V tej azijski državi povprečna poroka stane skoraj 60.000 evrov.

Ženin in nevesta med obredom v (cenejši) občinski dvorani. Foto: Reuters

SEUL – Kim Kwang-yoon in Cho Jin-oh sta bila na predporočno noč pokonci do druge ure zjutraj in sta z nevestino mamo urejala mize za pogostitev. In kje sta se poročila? V kletni dvorani seulske mestne hiše, kjer sta najela prostor za poroko za dobrih 54 evrov. V Južni Koreji, kjer pari oziroma njihovi starši za poročno slavje v povprečju odštejejo skoraj 60.000 evrov, kar je dvakrat toliko kot v ZDA, se čedalje več ljudi odloča za skromen obred z omejenim številom gostov, saj gospodarske razmere niso več cvetoče, pari se za zakonsko zvezo odločajo pozneje, njihovi starši, ki se bližajo upokojitvi, pa imajo manj denarja za luksuz.


Statusni simbol

Južnokorejske poroke so veljale za statusni simbol, z več sto gosti in dragimi poročnimi darili. Dvaintridesetletna Cho in dve leti starejši Kim sta za poročno slavje iz lastnih žepov odštela za južnokorejske razmere skromnih 9000 evrov, povabila pa sta le ljudi, ki jih res dobro poznata. Zaradi visokih poročnih stroškov se čedalje več Južnih Korejcev za sklenitev zakona odloča pozneje, s čimer odložijo tudi rojstvo otrok, s tem pa se znižuje rodnost, ki je že zdaj ena najnižjih na svetu, in to med prebivalstvom, ki se stara najhitreje v industrijsko razvitem svetu.

Da bi spodbudila poroke in rojevanje otrok, je južnokorejska vlada lani začela poceni oddajati javne prostore, pri čemer so ji na pomoč priskočile znane osebnosti. Junija sta se tako poročili filmski zvezdi Won Bin in Lee Na-young, ki sta na poroko sredi pšeničnih polj skoraj 150 kilometrov od (dragega) Seula povabili manj kot 50 gostov. Kim in Cho sta prihranila pri najemu poročne dvorane, Chojina obleka pa je na spletu stala manj kot sto evrov, tako da je bila polovica stroškov poroke njuno dvotedensko potovanje v Pariz.

Več cenejših porok

Po besedah Lee Sung-heeja iz agencije za organizacijo porok Duo so južnokorejski poročni obredi postali tako dragi, ker želijo pari kombinirati tradicijo z zahodnjaškimi vplivi. A to se spreminja z rastočo starostjo mladoporočencev. Manjše poroke so tudi precejšnje olajšanje za starše, saj so Korejci v petdesetih in šestdesetih letih najbolj zakreditirani. Polovica parov, ki se obrne na Duo, si zdaj želi skromnejšega poročnega slavja, kar je trikrat več kot leta 2008. 

Deli s prijatelji