ČISTO ZARES

Juncker poziva k oblikovanju vojske EU

Objavljeno 08. marec 2015 15.47 | Posodobljeno 08. marec 2015 15.47 | Piše: STA, K. K.

Nekdanji luksemburški premier je priznal, da se je ugled EU v zadnjem času zmanjšal, prav tako pa je z vidika zunanjepolitične strategije ne jemljejo dovolj resno.

Fotografija je simbolična.

BERLIN – Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes pozval k oblikovanju skupne vojske Evropske unije. Kot je dejal za nemški Welt am Sonntag, bi skupne sile lahko odgovorile na nove grožnje zunaj meja unije in ščitile evropske »vrednote«. Poziv sicer prihaja v času vse večjih napetosti z Rusijo zaradi ukrajinske krize.

»Evropske vojske ne bi ustvarili z namenom takojšnje uporabe. A skupna vojska bi Rusiji jasno sporočila, da smo resni glede zaščite vrednot Evropske unije,« je povedal predsednik Evropske komisije. Po njegovih zagotovilih bi skupne evropske sile vodile v učinkovitejšo porabo finančnih sredstev za vojaško opremo, prav tako pa bi še bolj zbližale države članice, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

»Tovrstna vojska bi nam pomagala pri oblikovanju skupne zunanjepolitične in varnostne politike,« je pripomnil Juncker. Dodal je, da tovrstne sile ne bi spodkopale obrambne vloge zveze Nato.

Nekdanji luksemburški premier je priznal, da se je ugled EU v zadnjem času zmanjšal, prav tako pa je z vidika zunanjepolitične strategije ne jemljejo dovolj resno.

Junckerjev predlog bo verjetno naletel na neodobravanje pri nasprotnikih globljega povezovanja EU, kot je na primer Velika Britanija. Po drugi strani pa je temu že naklonjena Nemčija. Tamkajšnja obrambna ministrica Ursula von der Leyen je že prejšnji mesec dejala, da je prepričana, da bodo čez nekaj generacij obstajale »Združene države Evrope« z lastno vojsko, dodaja AFP.

Po pisanju časnika Welt am Sonntag je tudi predsednik nemškega parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Norbert Röttgen dejal, da je vojska EU »evropska vizija, katere čas je že prišel«.

Deli s prijatelji