PO REFERENDUMU

Juncker: Kaj pomeni grška odločitev

Objavljeno 07. julij 2015 11.53 | Posodobljeno 07. julij 2015 11.53 | Piše: STA, K. K.

Zavzel se je za nadaljnje pogovore z grško vlado, je pa zdaj žogica na strani Grčije.

STRASBOURG – Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu poudaril, da kljub grškemu »ne« predlogu mednarodnih posojilodajalcev na nedeljskem referendumu še vedno želi preprečiti izstop Grčije iz območja evra, t. i. grexit. Zavzel se je za nadaljnje pogovore z grško vlado, je pa zdaj žogica na strani Grčije.

Če se bomo nehali pogovarjati, bo EU propadla

»Spoštoval bom odločitev Grkov. Bi jo pa tudi rad razumel,« je pred evropskimi poslanci poudaril predsednik Evropske komisije. »Moramo se vprašati, kaj pomeni grška odločitev. Zakaj so Grki rekli ne,« je dejal in povedal, da je grškega premierja Aleksisa Ciprasa že prosil za pojasnila. Po njegovih besedah bo Cipras pojasnjeval, proti čemu so Grki pravzaprav glasovali, tudi drevi na vrhu EU. »Žogica je zdaj na strani grške vlade. Evropska komisija pa je pripravljena pomagati doseči dogovor,« je poudaril.

Zagotovil je, da se bo potrudil še naprej pogovarjati z Grki. »Če se bomo nehali pogovarjati, bo EU propadla,« je dejal.

Ob tem je izrazil obžalovanje, da je grška delegacija zapustila pogajanja. »V Evropi se tako ne dela,« je bil odločen. »V EU je samoumevno, da skupaj sedimo za mizo in skupaj iščemo rešitve. Danes najbrž ne bomo našli rešitve, bomo pa našli pot,« je dejal in kasneje pojasnil, da bodo iskali rešitev, sprejemljivo za vse.

Preprosti odgovori so napačni

Po njegovi oceni rešitev sicer ne bo preprosta. »Moja izkušnja je, da so preprosti odgovori praviloma napačni. V EU ni preprostih odgovorov, vse je zelo zapleteno.«

Je pa Juncker odločno proti izstopu Grčije iz območja evra, za kar si nekateri po njegovih besedah »odprto ali skrivoma« prizadevajo. »Še vedno želim preprečiti 'grexit'. Sem proti temu,« je poudaril.

»Grki in Evropejci se lahko zanesejo na Evropsko komisijo,« je še zagotovil Juncker in požel gromek aplavz parlamentarcev.

Deli s prijatelji