EVROPSKA KOMISIJA

Juncker danes z Bulčevo na glasovanje

Objavljeno 22. oktober 2014 10.07 | Posodobljeno 22. oktober 2014 10.07 | Piše: STA, K. K.

Proti bodo predvidoma poslanci Zelenih in levice (GUE/NGL) ter evroskeptiki in skrajna desnica, vsaj vzdržani naj bi bili konservativci (ECR).

STRASBOURG – Evropski poslanci bodo danes odločali o usodi komisarske ekipe, ki naj bi prihodnjih pet let pomagala voditi EU, vodil pa naj bi jo Jean-Claude Juncker. Po več tednih zaslišanj komisarskih kandidatov ter usklajevanj in kupčkanj med političnimi skupinami je struktura prihodnje komisije načeloma znana in pričakovati je, da bo danes tudi potrjena.

Dve novosti

Glavni novosti v ekipi, ki so ju prinesli minuli dnevi, sta komisarska kandidatka za prometni resor Violeta Bulc in Slovak Maroš Šefčovič, kandidat za podpredsednika komisije za energetsko unijo. Oba so pristojni odbori zaslišali v ponedeljek in ju v torek nato pričakovano ocenili kot ustrezna.

Drugim kandidatom so odbori zelene luči prižgali že po zaslišanjih v začetku oktobra, le za Madžara Tiborja Navracsicsa, kandidata za komisarja za izobraževanje, kulturo, mlade in državljanstvo, so zahtevali spremembo resorja.

Načeloma naj bi bila komisarska ekipa danes potrjena. Zanjo bodo po napovedih glasovali v obeh največjih političnih skupinah EPP in S&D ter manjši liberalci (ALDE), čeprav je vodja slednjih Guy Verhofstadt še v torek poudarjal, da v zameno terjajo zamenjavo celotnega Navracsicsevega resorja.

Kdo bo proti

Proti bodo predvidoma poslanci Zelenih in levice (GUE/NGL) ter evroskeptiki in skrajna desnica, vsaj vzdržani naj bi bili konservativci (ECR). Tudi nekateri poslanci S&D in ALDE naj bi ne sledili stališču svojih skupin, a za potrditev je dovolj navadna večina, ki menda ni pod vprašajem.

Da bi naredil korak proti parlamentu, naj bi Juncker sicer danes pred glasovanjem napovedal še nekaj sprememb v sestavi komisije, ki pa se nanašajo le na porazdelitev resorjev.

Glasovanje bo javno, napovedano je za ob 11.45, poslanci glasujejo o celotni komisiji. Če bo šlo vse po načrtih, bo nova komisija petletni mandat začela 1. novembra. Njene prve naloge bodo med drugim povezane z grozečo stagnacijo evropskega gospodarstva, dogajanjem na Bližnjem vzhodu in odnosi z Rusijo.

Deli s prijatelji