ZA MIR

Julija Timošenko nominirana za Nobelovo nagrado

Objavljeno 27. februar 2012 16.45 | Posodobljeno 27. februar 2012 16.45 | Piše: P. J., STA

Nominiran je tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton.

OSLO – Norveški Nobelov odbor je danes sporočil, da je prejel skupno 231 predlogov za letošnjo Nobelovo nagrado za mir. Ne gre sicer za rekordno število predlogov, saj so jih lani prejeli 241, je pa med njimi 188 posameznikov in 43 organizacij. Med predlaganimi so tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, EU in ameriški vojak Bradley Manning.

Znani nominiranci

Poleg Clintona in Manninga, ki je spletni strani Wikileaks predal tajne informacije o vojnah v Iraku in Afganistanu ter diplomatske depeše State Departmenta, so se med nominiranimi znašli še nekdanji nemški kancler Helmut Kohl, nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko, kljub krizi, v kateri se je znašla, pa tudi EU.

Za to prestižno nagrado so predlagani še kongovski zdravnik Denis Mukwege, kubanska disidenta Oswaldo Paya in Yoani Sanchez ter ruska nevladna organizacija Memorial in njena ustanoviteljica Svetlana Ganuškina. Med nominiranci so še ameriški politolog Gene Sharp, tunizijski predsednik Moncef Marzuki ter televizija Al Džazira.

Zmagovalec znan oktobra

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Vsaka nagrada je vredna 10 milijonov švedskih kron (približno milijon evrov), lahko pa si jo razdelijo do trije nagrajenci. Njihova imena bodo razglasili oktobra, slovesna podelitev pa bo decembra.

 

Deli s prijatelji