SVET ŠTEVILK

Juhuhu, sejem je tu!

Objavljeno 05. december 2014 16.01 | Posodobljeno 05. december 2014 16.04 | Piše: T. P.
Ključne besede: sejem božič

Kuhano vino ali grog? Medenjaki ali topel, pečen kostanj? Miklavž, Božiček ali dedek Mraz? Po vsej Evropi so vrata začeli odpirati božični sejmi, ki jih nežno osvetljuje na tisoče novoletnih lučk in po katerih se širijo zapeljive vonjave pijače in hrane ter kjer se stojnice šibijo pod vsakovrstnimi darili in darilci.

Toda kako se odločiti, kateri izmed skoraj nepreštevne množice sejmov, ki pozdravljajo novoletni čas – ne nazadnje jih je zgolj v Nemčiji okoli pet tisoč –, bo v vsako našo poro naselil praznično vzdušje in nas napolnil z radostnim pričakovanjem.

1. Dunaj: med najslovitejšimi v Evropi je vsekakor dunajski, katerega korenine segajo že v daljno leto 1298. A četudi so se od tedaj močno spremenili, avstrijska prestolnica s prazničnimi barvami, v katere se je ovila že sredi novembra, privablja večtisočglavo množico. Pred mestno hišo (Rathausplatz) se razprostira okoli 150 stojnic, na katerih najdemo vse, od kuhanega vina in pečenega kostanja do prazničnih darilc in okraskov, medtem ko s sejma na trgu Freyung, kjer se zapodimo v nakupovanje ročnih izdelkov, veje malce bolj tradicionalen duh. Po bolj vzvišeno, že cesarsko vzdušje pa zakorakajte na sejem pred palačo v Schönbrunnu.

2. Praga: že na predzadnji dan novembra sta se praška Staromestni in Vaclavov trg ovila v božično pravljico. A četudi tu najdete lesene igračke, klasične novoletne okraske, keramične in steklene izdelke, se v novoletno češko prestolnico ne odpravimo toliko zaradi darilc kot zaradi klica našega želodčka. Ta se bo lahko gostil s tradicionalnimi prigrizki in napitki, od ingverjega kruha do groga in medenega likerja, kot tudi malce drugače, s češkimi motanci in tamkajšnjo tradicionalno božično jedjo, krapom.

3. København: sloviti zabaviščni park Tivoli se je že sredi prejšnjega meseca spremenil v deželo božične skandinavske pravljice, kjer vas pozdravijo Božiček in danski škratje, obiščete pa lahko tudi park jelenov, se poveselite na drsališču ali pa se zgolj zapodite v mlaskanje novoletnih poslastic. Vse do zadnjega dne decembra.

4. Budimpešta: na trgu Vörösmarty se potopite v madžarsko tradicionalno hrano, se posladkajte z vročim čokoladnim punčem ali začinjenim toplim jabolčnikom, si napasite oči na njihovih ljudskih plesih in uživajte v živi glasbi ali lutkovnih predstavah. Na okoli 150 stojnicah pa prodajajo izdelke, ki naj bi bili zagotovljeno avtentični in ročne izdelave.

5. Rovaniemi: tudi če ne verjamete v Božička, boste v glavnem mestu finske pokrajine Laponske vanj začeli (znova) verjeti. V Božičkovi vasici, le streljaj od Rovaniemija, je božič namreč vse leto, v zadnjem mesecu pa se praznično vzdušje še dodatno okrepi. S čudenjem lahko zrete v božične običaje, opazujete jelena, kako vleče Božičkove sani, ali pa pokukajte v škratjo šolo. V tovarni igrač, verjetno obljubljeni deželi vsakega otroka, vas pozdravi paleta daril, od rokavic, kap in copatkov do punčk, lutk, vlakcev in skodelic.

Deli s prijatelji