V SLOVO

Jovanka Broz: od prve dame do »persone non grata«

Objavljeno 20. oktober 2013 21.21 | Posodobljeno 20. oktober 2013 21.21 | Piše: STA, S. U.

Poslovila se je nekoč prva dama Jugoslavije.

Utrinek iz njenega življenja. Foto: Reuters

BEOGRAD – Jovanka Broz se je kot Jovanka Budisavljević rodila 7. decembra leta 1924 v zaselku Pećane pri Korenici v hrvaški Liki. Pri 17 letih je postala članica Zveze komunistične mladine Jugoslavije. Med vojno je bila pripadnica 6. liške divizije, med nemškim napadom na Drvar maja 1944 pa je pod partizanskim imenom Mara spoznala Josipa Broza Tita. Postala je njegova tajnica. Za svoje delo med vojno, v kateri je umrla večina njenih sorodnikov, je bila nagrajena z dvema odlikovanjema za pogum in činom majorke.

Bila je njegova tretja žena

Po koncu vojne je delala kot glavna gospodinja v Titovi vili v Beogradu na Užički ulici, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug. Kot je sama razkrila v enem od zadnjih intervjujev, sta se s Titom zbližala leta 1947. Daleč od oči javnosti sta se aprila 1952 v vili Dunavka v Iloku poročila, Jovanka je bila takrat stara 28 let, Tito pa 60, njuni poročni priči pa sta bila Aleksandar Ranković in Ivan Gošnjak. Bila je Titova tretja žena.

Javnost je za njuno poroko izvedela ob obisku takratnega britanskega ministra za zunanje zadeve Anthonyja Edna.

Idilični zakon se je začel krhati

Na pogled idilični zakon se je začel krhati v 70. letih, ko so številni špekulirali o njenih političnih ambicijah in njenem vplivu na politične odločitve. Tito naj bi se bil iz njune vile na Užički izselil leta 1975, v javnosti pa so ju skupaj zadnjič videli junija 1977 med sprejemom norveške delegacije. Kljub ločenemu življenju ni znano, da bi Tito kadar koli rekel žal besedo proti Jovanki. V času njegovega zdravljenja ga je Jovanka redno obiskovala v bolnišnici.

Po njegovi smrti leta 1980 je morala kmalu zapustiti vilo na Užički, dovolili pa so ji, da s seboj odnese malenkosti, ne pa nakita ali drugih dragocenosti. Preselila se je v stanovanje na beograjskih Dedinjah, kjer je živela stran od oči javnosti in precej skromno. Mediji so v minulih letih večkrat poročali o njenih finančnih težavah.

Preberite še: Umrla je Jovanka Broz

V sporu z oblastmi

Od leta 1983 se je na sodišču potegovala za Titovo premoženje in zahtevala, da ji vrnejo njene osebne stvari. V sporu z oblastmi je bila tudi glede pokojnine, saj je zavrnila prejemanje osebne pokojnine, do katere je bila upravičena, in je zahtevala družinsko pokojnino, kar pa so oblasti zavračale. Leta 2006 ji je potem vlada vendarle odobrila mesečno izredno izplačilo.

Po političnem preobratu leta 2000 se je njeno življenje postopoma izboljševalo. Oblasti so ugodile njeni prošnjo za adaptacijo njene vile, med drugim so v njej uredili gretje. Leta 1988 je bilo Titovo premoženje z zakonom podržavljeno, leta 2000 pa je ustavno sodišče ta zakon razveljavilo.

Bila je celo brez osebne izkaznice

Jovanka dolga leta ni imela osebnega dokumenta – ne osebne izkaznice ne potnega lista. To se je spremenilo šele leta 2009 po zaslugi takratnega ministra za delo Rasima Ljajića in notranjega ministra Ivice Dačića. Po javnosti znanih podatkih je imela stike le z najožjimi člani družine in nekaj bližnjimi prijatelji, ne pa tudi s Titovimi potomci.

V javnosti se je Jovanka v zadnjih letih zelo redko pojavljala. Kot je sama povedala v enem od pogovorov, 4. maja ob obletnici Titove smrti ni obiskovala njegovega groba v Hiši cvetja zaradi dvoličnosti nekaterih nekdanjih vidnih jugoslovanskih osebnosti.

Velik vpliv na Tita

Jovanka Broz je bila ena od treh najpomembnejših žensk v življenju Josipa Broza Tita – pri njem je imela vpliv in besedo tako v političnem kot zasebnem življenju, meni Božo Repe z oddelka za zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Tito je bil nanjo močno navezan in ji je v marsičem ustregel, pravi.

»Jovanka si je želela, da ohrani Tita 'v svoji domeni' in da ne vplivajo nanj tudi drugi ljudje,« pojasnjuje Repe. Pri tem je šlo po njegovih besedah za mešanico skrbi za Titovo zdravje in hkrati za željo po posestvovanju. »Jovanka je gotovo bila spletkarska, vendar si ni zaslužila usode, kot so ji jo namenili.« Težave so se po njegovih besedah začele po Titovi smrti, saj zadeve niso bile urejene ne glede njenega statusa, dediščine in pokojnine. Prišlo je do konfliktov med tedanjim vodstvom, ki tega ni uredilo na ustrezen način – deloma najbrž tudi zaradi Jovankine trme in njenih zahtev, ki so se zdele tedanjim politikom pretirane, pravi.

Od 23. avgusta letos, ko so jo zaradi infarkta sprejeli v beograjski klinični center, je bilo njeno zdravstveno stanje resno. V bolnišnici je preminila zaradi srčnega zastoja danes, 20. oktobra 2013.

Deli s prijatelji