REKORD

Jezni ptiči prinašajo vrtoglave zaslužke

Objavljeno 04. april 2013 17.19 | Posodobljeno 04. april 2013 17.19 | Piše: STA, S. J.

Enostavna igra je postala najuspešnejša mobilna igra v zgodovini.

HELSINKI – Finsko podjetje Rovio, ki stoji za po vsem svetu priljubljeno igro za pametne mobilnike Angry Birds, je v letu 2012 v primerjavi z letom prej zabeležilo 57-odstotno povečanje čistega dobička, na 55,5 milijona evrov, in podvojitev prihodkov od prodaje, na 152,2 milijona evrov.

Leto rekordov

»Leto 2012 je bilo za Rovio še eno leto novih rekordov,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal finančni izvršni direktor omenjenega finskega podjetja Herkko Soininen in pojasnil, da gre tolikšno izboljšanje poslovnih izidov pripisati med drugim povečani prodaji potrošniških proizvodov na temo »jeznih ptičev«.

Zeleni pujski

Angry Birds je enostavna igra, v kateri igralci s fračami streljajo animirane ptiče v raznolike strukture, ki ščitijo zelene pujse. Hitro je postala najuspešnejša mobilna igra v zgodovini, ki je na račun svoje priljubljenosti začela služiti tudi s prodajo proizvodov z motivi iz igre, kot so majice, svinčniki ipd.

Podjetje je decembra beležilo skupno 263 milijonov aktivnih mesečnih igralcev, medtem ko se je število prenosov igre s spleta – ta je lani doživela kar štiri nove tematske izdaje – povzpelo že čez 1,7 milijarde.

Tematski zabaviščni parki

Poleg tega so na Finskem in v Veliki Britaniji odprli tematska zabaviščna parka Angry Birds, tretjega nameravajo letos v okolici Šanghaja na Kitajskem. Decembra so napovedali tudi animiran 3D-film, posnet na podlagi igre, ki naj bi v kinodvorane prišel leta 2016.

Deli s prijatelji