GROŽNJA

Jezna Sandy odšla, prihajajo roparske bande

Objavljeno 31. oktober 2012 11.44 | Posodobljeno 31. oktober 2012 11.44 | Piše: T. L.

Nepridipravi naravno katastrofo izkoriščajo za roparske in plenilske pohode.

NEW YORK – Medtem ko je večina Američanov prepričana, da je orkan Sandy povzročil pravo katastrofo, pa se manjšina nepridipravov veseli: prazni domovi in ulice so namreč kot naročene za kriminalce, ki za svoj dobiček izkoriščajo tujo nesrečo. Čeprav opustele ulice prizadetih mest ščitijo pripadniki nacionalne gard, ki so jih oblasti poslale na ulice prav z namenom, da pomagajo in zaščitijo prebivalce, pa to ni preprečilo delovanja skupin razbojnikov, ki so se lotili praznih trgovin, domov in bank.  

Kriminalci se organizirajo po twitterju

Oblasti so prejele na desetine prijav o ropih, vlomih, tatvinah in drugih razbojništvih, nekaj deset nepridipravov pa jim je uspelo tudi uloviti. Zanimivo je, da so kriminalne aktivnosti našle svoj prostor tudi na družabnih omrežjih: nekateri so tako po twitterju someščane opozarjali na prihod kriminalcev, drugi opisovali, da se rop ali vlom na neki lokaciji ravno dogaja, tretji pa so grozili vsem, ki bi si drznili lotiti se njihovega doma.

Kriminalci stopajo v korak s časom, saj za uspešno organizacijo izkoriščajo tudi družabna omrežja. »Sandy je najboljša stvar, ki se je zgodila, grem na roparski pohod,« je napisal eden od njih. Drugi pa: »Čas je za ropanje, grem po nov prenosni računalnik in TV.« Veliko je tudi pozivov, kdo se opravlja na plenilski pohod. 

V Filadelfiji pa je v rokah oblastnikov pristal moški, ki se je plenjenja hiše lotil med orkanom in se je nanj porušila hiša. Da je še živ, se lahko zahvali le reševalcem, vseeno pa bo za svoje dejanje odgovarjal.

Prva letala na newyorški letališči

»Tu živim že 39 let in sem videl že kar nekaj hurikanov, ampak še nikoli nisem videl česa podobnega,« je za CNN povedal Keith Paul, restavrator iz New Jerseyja. Chris Christie, guverner New Jerseyja, dodaja, da si nikoli ni mislil, da bo priča takemu razdejanju, kot se je zgodilo v preteklih dneh. Danes se bosta za posamezne lete že odprti newyorški letališči John F. Kennedy in Newark Liberty, veliko prebivalcev pa se še skriva na varnem, saj ne vedo, kaj se je zgodilo z njihovimi domovi.

Stanovalci v bližini reke Hudson bodo lahko brez električne energije še nadaljnje štiri dni, opozarjajo oblasti, kar pomeni, da se življenje v mestu do konca tedna nikakor ne bo vrnilo v ustaljene tire. Prav vzpostavitev sistema podzemne železnice in oskrba z elektriko sta največja izziva, ki čakata pristojne v prihodnjih dneh in tega se zaveda tudi župan New Yorka Michael Bloomberg. Sprva je bilo brez elektrike v 17 zveznih državah okoli 8,5 milijona ljudi, zadnja številka pa se je znižala za dober milijon in pol, na 6,9 milijonov ljudi. Življenje je izgubilo najmanj 33 ljudi, medtem ko je neposredna škoda orkana ocenjena na približno 20 milijard evrov, posredna škoda pa je še veliko večja.

Deli s prijatelji