SVET ŠTEVILK

Jesti z vilicami je žaljivo

Objavljeno 05. marec 2016 20.39 | Posodobljeno 05. marec 2016 20.39 | Piše: T. P.
Ključne besede: vilice jesti

Le malokaj nam med potovanjem ponudi tako avtentično doživljanje tuje kulture kot priložnost, ko se z lokalci usedemo za mizo (ali morda na tla). Ko se pred nami razprostira bogastvo nam nepoznanih jedi in pijač. Ter si z domačini delimo obed.

Fotografija je simbolična.

Ne žveči z odprtimi usti in ne govori s polnimi usti. Ne cmokaj in ne srebaj juhe. Komolci naj ne počivajo na mizi. Manire, kako se vesti v jedilnici, osvojimo že v otroštvu, pa vendar lahko v drugem okolju z bontonom, ki smo ga že ponotranjili, nevede užalimo gostitelje. In morda celo njihove prednike.

1. Rusija: Če niste pivec in pol, dobro premislite, preden v Rusiji odprete steklenico vodke. Morali jo boste namreč tudi popiti, ne glede na stopnjo pijanosti, če ne želite obveljati za nevljudne. Kot je tudi ne smete mešati z drugimi pijačami, saj bi sicer njihovi žgoči vodi izkazali nespoštovanje.

2. Indija: Pribor uniči okus hrane. O tem so prepričani Indijci, kjer lahko, vsaj če upoštevate njihove običaje, jeste zgolj z roko. Z desno, seveda, saj je »nečista« levica rezervirana za straniščne potrebe. Na pomoč si lahko priskočite zgolj s kruhom. Ob čemer velja omeniti, da obedovanje z desnico ni le indijska muha, ampak temu sledijo tudi v več državah Bližnjega vzhoda.

3. Tajska: Kralj Chulalongkorn je po obisku Evrope leta 1897 tudi med svoje podanike poskušal uvesti uporabo pribora, kar pa se mu je posrečilo zgolj s polovičnim uspehom. Jesti z vilicami je namreč žaljivo. Uporabiš jih lahko le, da si hrano naložiš na žlico, šele to pa lahko neseš v usta.

4. Japonska: Paličice vedno odložite na mizo ob skodelico – ne zapičite jih v jed, to namreč prinaša nesrečo. Nadalje si hrane med seboj ne podajajte s paličicami, to je rezervirano le za podajanje kosti med pogrebno slovesnostjo. Precej pa se lahko sprostite z juho in rezanci, saj sta srkanje in srebanje več kot sprejemljivi – ne le da tako hitreje jeste in ne obstanete s hladno hrano, ampak naj bi srkanje po njihovem prepričanju izboljšalo okus.

5. Italija: Večjega greha, kot je mešanje ribe in parmezana, si Italijani skoraj ne morejo zamisliti. Zato nikoli in nikakor ne zaprosite, naj vam po jedi z morskimi sadeži (denimo testenine, riž ipd.) naribajo parmezan. Čeprav danes to tradicionalno prepričanje počasi bledi.

6.Kitajska: Obračanje ribe povezujejo z ribiškim čolnom, ki se prevrne. Zato sprva pojejte vrhnjo stran ribe, odstranite kosti in nadaljujte z drugo. Nikoli je ne obračajte! Brez težav pa podirajte kupčke, saj je riganje potrditev kuharju, da je opravil dobro delo. Podobno izraziš s sproščanjem plinov v nekaterih inuitskih kulturah v Kanadi.

7. Koreja: Spoštovanje starejših in pokojnih je pomemben del korejske kulture, na kar ne pozabite niti za mizo. Zato se ne zapodite v hrano, dokler prvega grižljaja ne naredijo starejši, najstarejši pa tudi določi tempo hranjenja, ki mu sledi vse omizje. Krožnik s hrano od starejšega vselej sprejmite z obema rokama, saj tako izkažete spoštovanje, z obema rokama pa držite tudi kozarec, ko vam dotakajo pijačo.

 

Deli s prijatelji