VESOLJE

Je še kdo tam zunaj?

Objavljeno 14. maj 2016 21.10 | Posodobljeno 14. maj 2016 21.12 | Piše: M. R.

Astrofiziki so odkrili tri planete, ki krožijo v bližini rdeče pritlikavke v ozvezdju Vodnarja, na katerih bi se lahko razvilo življenje.

Teleskop, s katerim so odkrili rdečo pritlikavko. Foto ESO

Astrofiziki po vesolju vztrajno iščejo planete, ki bi bili po svojih lastnostih tako podobni Zemlji, da bi se lahko na njih razvilo življenje, kot ga poznamo na našem planetu. Vsake toliko se pojavijo informacije o planetih zunaj našega osončja, ki bi lahko ustrezali tem pričakovanjem. Mednarodna skupina astrofizikov je pred dnevi sporočila, da so odkrili tri.

Trije kandidati

Njihova posebnost je v tem, da krožijo okoli zvezde, ki je precej manj svetla od našega Sonca, poleg tega pa je od Zemlje oddaljena komaj 39 svetlobnih let. Trappist-1, kakor so poimenovali zvezdo, ki je v ozvezdju Vodnarja, je tako imenovana rdeča pritlikavka. »Gre za prvo priložnost, da bi našli kemične sledi življenja zunaj osončja,« je povedal Michael Gillon, astrofizik z belgijske univerze Liege. Vsi trije planeti so po velikosti podobni Zemlji.

»Dovolj blizu so, da lahko proučujemo njihovo atmosfero in sestavo, njihova zvezda pa dovolj majhna, da bi se na njih lahko razvilo življenje,« pravi soavtor Julien de Wit s slovitega ameriškega MIT. Če planeti krožijo preblizu zvezdi, ki sveti z močjo, podobno našemu Soncu, je temperatura na njihovem površju običajno previsoka, da bi se lahko razvilo življenje. Nekaj podobnega velja za planete, ki so preveč oddaljeni, le da je tam temperatura prenizka.

Milijarda dodatnih planetov

Ali bodo znanstveniki v naslednjih letih na planetih, ki krožijo okoli Trappista, odkrili sledi življenja, je težko napovedati. Dejstvo pa je, da so podobne tri planete že leta 2007 odkrili švicarski astronomi v bližini rdeče pritlikavke Gliese 581 v ozvezdju Tehtnice, oddaljene le dobrih 20 svetlobnih let. Za najboljši približek Zemlji je sprva veljal planet Gliese 581c, saj je bil dovolj oddaljen od zvezde, da bi na njegovem površju lahko bili primerna temperatura (do 40 stopinj Celzija) in tekoča voda, a so pozneje ugotovili, da je v njegovi atmosferi preveč ogljikovega dioksida. Potem so ameriški astronomi odkrili še planeta Gliese 581g in Gliese 581f in prvi, ki je k svoji zvezdi vselej obrnjen z isto stranjo, je postal najboljši kandidat. Življenje na njem bi se lahko po mnenju znanstvenikov razvilo prav na meji med temno in svetlo stranjo, kjer so temperature najbolj primerne.

Masa rdečih pritlikavk je približno desetkrat manjša od Sončeve. Zaradi tega svetijo stokrat šibkeje in jih je težko opaziti, čeprav jih je v vesolju ogromno. Samo v Rimski cesti je na vsako zvezdo, podobno Soncu, vsaj 500 rdečih pritlikavk. Ker so te zvezde v povprečju starejše od deset milijard let (zelo so varčne z zalogami jedrskega goriva, zato živijo dlje od velikih zvezd), bi se na planetih, ki jih obkrožajo, morda lahko razvile tudi določene oblike življenja.

»Samo v naši galaksiji to pomeni približno milijardo dodatnih planetov, na katerih bi se lahko razvilo življenje,« je prepričan Gillon.


Pomagal bo tudi Hubble

Zdaj bodo proti rdeči pritlikavki Trappist-1 usmerili vesoljski teleskop Hubble, ki je precej močnejši od zemeljskega teleskopa TRAPPIST (Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope), po katerem je zvezda dobila ime. Gre za precej majhen teleskop na observatoriju La Silla v Čilu, ki ima premer komaj 60 cm, od leta 2010 pa ga upravljajo astronomi v 12.000 kilometrov oddaljeni belgijski univerzi Liege.
 

 

Deli s prijatelji