NLP

Je pred 50 leti pristal NLP?

Objavljeno 30. april 2014 22.57 | Posodobljeno 30. april 2014 22.57 | Piše: Miloš Krmelj

Veliko dokazov kaže, da gre za resnični pojav neznanega izvora.

Odlično izdelana lutka je za nos potegnila mnoge.

Petdeset let je minilo od domnevnega pristanka neznanega letečega predmeta (NLP) pri Socorru v Novi Mehiki. Primer temelji na pričevanju le enega očividca – policista Lonnieja Zamore, čeprav je predmet videlo nekaj oddaljenih prič. Na Zemlji so takrat ostale sledi pristanka tega predmeta in kot je znanstveni svetovalec za astronomijo pri uradnem projektu proučevanja NLP ZDA (znan tudi kot Modra knjiga) dr. J. Allen Hynek sam videl, je bilo v neposredni okolici ožgano tudi grmovje. Tudi vodja projekta Modra knjiga Hector Quintanilla je bil prepričan, da je pristala neka leteča naprava. Trudil se je dokazati, da je šlo za kakšno poskusno letalo, morda za lunarni modul, vendar so bila vsa njegova prizadevanja zaman.

Ko je Hynek prispel v Socorro, so se tam že nekaj dni zbirali številni radovedneži. Na srečo so prvi preiskovalci s kamenčki označili štiri »pristajalne sledi«, zato jih je lahko Hynek raziskal. Po srečnem naključju je bil na policijski postaji agent FBI, ki je takoj obvestil dežurnega častnika, tako da je bil zelo hitro o vsem obveščen tudi vojaški poveljnik Richard T. Holder iz vojaške baze v White Sandsu.

Srečanje z NLP

»Štiriindvajsetega aprila 1964 ob približno 17.45 sem se vozil v policijskem vozilu in v trenutku, ko sem začel zasledovati črnega chevroleta, ki je vozil proti prostorom za rodeo in ki je prekoračil dovoljeno hitrost, sem zaslišal grmenje in kilometer ali dva proti jugozahodni smeri opazil na nebu nekakšen plamen. Najprej sem pomislil, da je morda v zrak zletela kakšna koča, v kateri so shranjevali dinamit, in sem zato prenehal zasledovati avtomobil. Plamen je bil oranžen in moder ter je počasi pojenjal. Ker sem moral paziti na cesto, ognju nisem mogel posvečati posebne pozornosti, a sem kljub temu opazil, da je plamen ozek in približno dvakrat širši pri vrhu kot pri tleh in štirikrat višji. Na njegovem zgornjem koncu nisem opazil nobenega predmeta pa tudi spodnjega dela ni bilo videti, ker je bil skrit za grmičevjem. Sonce je bilo tedaj na zahodnem nebu in pomagala mi niso niti očala,« je takrat pripovedoval policist.

Aluminijast, bel in ploščan predmet

Zamora je z avtom s težavo zapeljal na vrh bližnjega griča. »Nenadoma sem na jugu zagledal bleščeč predmet, ki je stal ob cesti okoli sto petdeset metrov stran. Sprva se mi je zdelo kot prevrnjen avtomobil, ki so ga na streho postavili pobalini. Ob njem sta stala dva človeka v belih pajacih. Eden od njiju se je ozrl in ob pogledu na moj avto se je očitno prestrašil in v trenutku sta oba izginila. Z avtomobilom sem takoj speljal in se vozil proti njima, saj sem želel pomagati. Predmet je bil sicer videti aluminijast, bel in ploščat, brez izboklin. Človeka sta bila po postavi majhna moška oziroma kot večja otroka,« opiše policist.

»Komaj sem stopil iz avta, sem ponovno zaslišal gromko grmenje. Začelo se je z zelo nizko frekvenco in nato prešlo v zelo visoko. Obenem sem pod predmetom zagledal tudi plamen, ki je bil pri vrhu modrikast, pri tleh pa oranžen. Predmet se je nato začel počasi dvigati in videl sem, da je popolnoma gladek, brez oken in vrat. So pa bila na sredini predmeta nekakšna znamenja, visoka približno tričetrt metra,« se je spominjal Zamora, ki je bil od predmeta oddaljen od 75 do 100 metrov. Ob plamenih in grmenju je stekel proč, a se je vseeno obračal in trčil v avtomobil, tako da je izgubil sončna očala z dioptrijo. »Tekel sem naprej, bal sem se eksplozije in sem se zato nekajkrat ozrl. Predmet se je dvignil kakšnih deset metrov visoko. Pritekel sem do vrha griča, vendar nisem slišal nobenega grmenja več, zato sem se z rokami pred očmi obrnil in videl, da se predmet zelo naglo vodoravno oddaljuje proti jugozahodu, v višini štirih do petih metrov nad tlemi,« opisuje videnje NLP in dodaja, da je stekel nazaj proti avtomobilu, pobral očala in po radiu operaterju Nedu Lopezu sporočil, naj pogleda skozi okno in bo videl neki predmet. Ta se je medtem oddaljeval, preletel Box Canyon in izginil med gorami.

Dokazi naj bi potrjevali pristanek NLP

Le nekaj dni po dogodku se je Hynek z Zamoro odpravil na kraj dogodka in policist mu je še enkrat povedal zgodbo. Znanstvenik je preiskal kraj pristanka in ga fotografiral. Natančno je pregledal bližnjo okolico, vendar ni naletel na nobeno pomembno odkritje. Sledi so bile približno deset centimetrov globoke, trdno vtisnjene v pesek in ilovico, kakor bi jih izdolbla težka mehanska naprava, ki bi lahko mehko stala na tleh. Morda za pristanek pri Socorru obstaja preprosta naravna razlaga, vendar so po pregledu dogodkov mnogi prepričani o nasprotnem. Obstaja namreč prepričanje, da se je 24. aprila 1964 v bližini Socorra nekaj v resnici zgodilo. Ker so bližnja srečanja tretje vrste tako nenavadna, je seveda zelo preprosto ovreči več sto takih primerov (nekateri menijo, da jih je celo več tisoč) v prepričanju, da gre za še eno izmed potegavščin ali halucinacij. A v tem primeru še vedno velja, da veliko dokazov kaže na to, da gre za resnični pojav neznanega izvora.

 

Deli s prijatelji