MENJAVA

To je novi ameriški veleposlanik, Pahor je njegov prihod že požegnal

Objavljeno 17. junij 2014 17.38 | Posodobljeno 17. junij 2014 17.38 | Piše: T. L.

Barack Obama je za novega veleposlanika ZDA v Sloveniji senatu predlagal, 59-letnega Brenta Roberta Hartleyja, ki je bil tudi nekdanji šef Josepha A. Mussomelija.

WASHINGTON, LJUBLJANA – Ameriški predsednik Barack Obama za novega veleposlanika ZDA v Sloveniji senatu predlaga kariernega diplomata, 59-letnega Brenta Roberta Hartleyja, tretjega človeka urada za evropske in evrazijske zadeve v State Departmentu. Če bo vse potekalo brez zapletov (in poznavalci razmer jih ne pričakujejo) in bo senat Hartleyja potrdil, bo zamenjal Josepha A. Mussomelija, ki je v Sloveniji od konca leta 2010. Po poročanju Večera je Slovenija neuradno že dala agreman oziroma privoljenje za Hartleyjev prihod. Prihod novega veleposlanika pa pomeni, da se bo že v nekaj mesecih Mussomeli poslovil od Slovenije.

Brent Robert Hartley je v uradu, ki ga vodi pomočnica državnega sekretarja ZDA za evropske in evrazijske zadeve Victoria Nuland, na položaju namestnika pomočnika Johna Kerryja od leta 2012. V uradu je pristojen za nordijske, baltske in države severnega dela Srednje Evrope. Kot spominja časnik Večer, je Hartleyjeva šefica Nulandova (sicer žena vplivnega neokonservativnega svetovalca Roberta Kagana), znana po izjavi »Jebaš EU«, ki jo je izrekla med pogovorom z ameriškim veleposlanikom v Ukrajini.

Bil je Mussomelijev šef

Pred tem je od leta 2010 zasedal položaj direktorja za evropske varnostne in politične zadeve in je bil v tem času Mussomelijev nadrejeni. Dve leti pred tem pa je bil direktor pisarne za Pakistan.

Leta 2007 in 2008 je opravljal dela politično-vojaškega svetovalca v Afganistanu, od leta 2006 do leta 2007 pa je bil namestnik direktorja za evropsko varnost in politične zadeve, poroča STA.

Hartley ima veliko izkušenj s protiterorizmom, saj je bil od leta 2005 do leta 2006 višji svetovalec za mednarodne odnose pri Nacionalnem protiterorističnem centru. Od leta 2003 do leta 2005 pa je bil na položaju direktorja regionalnih zadev v uradu protiterorističnega koordinatorja. Izkušnje z Evropo ima prav tako, saj je bil od leta 2000 do leta 2002 namestnik političnega svetovalca ameriške misije pri zvezi Nato v Bruslju.

Deli s prijatelji