NENAVADNO

Je letalo iz političnega protesta ugrabil pilot?

Objavljeno 16. marec 2014 11.40 | Posodobljeno 16. marec 2014 11.59 | Piše: P. J.

Še vedno ni znano, kaj se je zgodilo z letalom in 239 potniki.

KUALA LUMPUR – Že več kot teden je minilo od skrivnostnega izginotja malezijskega letala, na katerem je bilo 239 potnikov. Po zadnjih podatkih, ki so pricurljali v javnost, naj bi policija preiskovala pilota in možnost, da je letalo ugrabil iz bizarnega političnega protesta. Pilot Zaharia Ahmad Shaha naj bi bil obseden podpornik malezijskega opozicijskega voditelja Anwarja Ibrahimia, ki je bil le nekaj ur pred tem, ko je letalo vzletelo, obsojen na pet let zapora.

Obsodba naj bi ga razburila

Kot poročajo mediji, naj bi bil obsojeni politik eden izmed glavnih izzivalcev vladajoče stranke in žrtev dolge kampanje ter dolgega sojenja in izmišljenih obtožb. Policijski viri naj bi potrdili, da je bil Shaha aktivist in da ga je obsodba Ibrahimia močno razburila.

Leteli bi lahko še sedem ur

Malezijska policija je včeraj preiskala dom pilota, kjer je imel med drugim tudi simulator letenja. Preiskovalci pa naj bi že prejšnji teden preiskovali oba računalnika, ki so ju našli na pilotovem domu. Na enem izmed teh računalnikov naj bi bili podatki s simulatorja. Malezijski predsednik vlade pa je že včeraj potrdil, da je letalo namerno spremenilo smer po tem, ko je bil izključen komunikacijski sistem na letalu. Povedal je, da se je letalo obrnilo proti zahodu in da bi lahko letelo še naslednjih sedem ur.

Iščejo in iščejo

Po nekaterih podatkih bi se lahko letalo napotilo proti Avstraliji, Maldivom ali Pakistanu. Našteli so kar 634 mogočih lokacij, kje vse bi se lahko nahajalo. Osredotočajo se na dva koridorja, in sicer od meje s Kazahstanom in Turkmenistanom prek severne Tajske ter južno od Indonezije v južnem Indijskem oceanu.

Malezija je danes zaprosila za mednarodno pomoč pri iskanju po dveh koridorjih v Kaspijskem morju in Indijskem oceanu. Za pomoč so prosili kar 20 držav. Azijski diplomat je ob tem dejal, da obstajajo določene omejitve, kar se tiče vojaških podatkov, vendar se zavedajo, da gre pri tem za komercialni let. V iskanju tako zdaj sodeluje že 25 držav. Obrnili so se na Kazahstan, Uzbekistan, Kirgizistan, Turkmenistan, Pakistan, Bangladeš, Indijo, Kitajsko, Mjanmar, Laos, Vietnam, Tajsko, Indonezijo, Avstralijo in Francijo.

Indija čaka

Nekateri mediji sicer poročajo, da naj bi po ameriški oceni letalo letelo južno proti Indijskemu oceanu, kjer mu je predvidoma zmanjkalo goriva in je strmoglavilo. Zračni prostor bolj severno je namreč precej bolj obljuden in bi letalo tam najverjetneje zaznali.

Indija je medtem danes sporočila, da je za zdaj na željo malezijskih oblasti prekinila iskalno akcijo. Iskanje bo spet steklo, ko bo Malezija sporočila nova območja iskanja, so pojasnili v indijski vojski.

Deli s prijatelji