NOV ŠKANDAL

Je JFK živel v Beli
 hiši kot bigamist?

Objavljeno 26. julij 2015 09.41 | Posodobljeno 26. julij 2015 09.41 | Piše: T. P.

John F. Kennedy naj bi se leta 1947 med pijansko zabavo poročil z Durie Malcolm.

Kennedyjevi nočejo razkriti resnice tudi zaradi Johnovih otrok.

NEW YORK – Vplivni klan Kennedyjevih že vrsto desetletij pretresa škandal za škandalom. Od avtomobilske nesreče izpred skoraj pol stoletja, v katero je bil vpleten senator Ted Kennedy in v kateri je umrlo mlado dekle, prek skrivne ljubezenske afere med najstniško varuško in sinom Roberta Kennedyja, Michaelom, do vpletenosti Michaela Skakela, nečaka vdove po Robertu Kennedyju, v srhljiv umor. Vsekakor dovolj, da bi lahko z zgodbami in legendami o eni najmogočnejših ameriških družin napolnili vrste knjižnih polic. Ki pa bi jih lahko vseskozi dopolnjevali, nazadnje s trditvami Pulitzerjevega nagrajenca, raziskovalnega novinarja Seymourja M. Hersha, ki je v knjigi The Dark Side of Camelot (Temna stran Camelota) razgalil zakonsko življenje Johna F. Kennedyja in prve dame Jackie. Poznavalec Kennedyjevih trdi, da temnolasa Jackie ni bila prva, ki jo je zapeljivec in bodoči ameriški predsednik popeljal pred oltar. Še več, njun zakon morebiti nikoli ni bil veljaven, saj obstaja možnost, da se od prve izvoljenke Durie Malcolm nikdar ni ločil.

Poroka zaradi želje po seksu

Nikakršna skrivnost ni, da je nekdanji ameriški predsednik rad pogledal za lepimi dekleti, ognil se jim ni niti tedaj, ko mu je prst že krasil poročni prstan. Tega si je jeseni 1953 izmenjal z Jacqueline Bouvier, a vendar so že pred časom krožile govorice, da je pred oltar zakorakal že šest let prej. Oči naj bi mu kot 30-letnemu lepotcu tedaj obstale na zapeljivi Durie, ki pa, čeprav se ni mogla upreti njegovim čarom, z njim ni hotela skočiti med rjuhe. Vsaj dokler ne bi iz nje naredil poštene ženske – kot je zatrdila Johnova sestra Eunice Kennedy Shriver in izdala, da sta se zaradi Johnove skorajda obsedenosti, da ji zleze v hlačke, na mah poročila po zabavi v Palm Beachu, kjer je bilo alkohola na pretek. Vendar Eunice ni edina, ki je vedela za zakon, ob katerem je patriarhu klana Josephu P. Kennedyju zavrela kri. Zaradi želje, da sina spravi v Belo hišo, naj bi ta pobesnel in zahteval, naj poročne listine tako ali drugače izginejo, brata JFK, Jack in Robert, pa naj bi izkoristila svojo moč in vpliv, da sta zajezila novinarsko brskanje. »Kennedyjeve je bilo strah, da bi poroka prišla na plan. Zato sem na Johnovo pobudo uredil, da so poročne listine izginile,« je zatrdil Charles Spalding, ki je skupaj z njim služil državi med drugo svetovno vojno.

Durie je le nekaj mesecev po domnevni poroki z Johnom zakorakala pred oltar s Thomasom Shevlinom, kar je bila njena že tretja uradna in svetu znana izmenjava poročnih zaobljub. A čeprav se je ljubiteljski rodoslovec desetletje pozneje dokopal do dokazov, da naj bi se »v tretje zaobljubila Johnu F. Kennedyju, sinu Josepha P. Kennedyja«, lepotica te zakonske zveze ni nikdar priznala. »Z njim se ne bi poročila za ves čaj Kitajske,« naj bi dejala nekaj let pred smrtjo leta 2008, četudi naj bi se – to priznavajo celo Kennedyjevi – z Johnom krajši čas videvala, družini Thomasa Shevlina pa naj bi priznala skrivni zakon z JFK.

Je bil zakon razveljavljen?

Jasno je, da sta se Durie in John v mladosti zapletla v kratko romanco, ne nazadnje se je o njunem spogledovanju usodnega leta 1947 razpisala celo tračarska kolumna v časniku New York World-Telegram. Ali sta tudi v resnici v pijanski omotici zakorakala pred oltar, so za zdaj le ugibanja. Vseeno je Hersh svojo domnevo zgradil na pričevanju več ljudi, ki so poznali slovito družino. Poroko je ne nazadnje potrdila celo Eunice, sestra JFK! Vseeno se nikomur še ni uspelo dokopati do ločitvenih papirjev. »John in Jackie nikdar nista bila legalno poročena,« je avtorju knjige zatrdila tesna prijateljica Kennedyjevih in nekdanjega ameriškega predsednika označila za bigamista. A po besedah žene Charlesa Spaldinga naj bi John in Durie po navodilih Josepha svoj kratki zakon razveljavila.

 

Deli s prijatelji