UNIČUJOČI POTRES

»To je bila prava nočna mora, za katero smo vedeli, da se bo zgodila«

Objavljeno 27. april 2015 18.56 | Posodobljeno 27. april 2015 18.56 | Piše: S. U.

Strokovnjaki predvideli nepalsko katastrofo.

KATMANDU – Po najhujšem potresu, ki je prizadel Nepal v zadnjih osemdesetih letih, število žrtev strmo narašča. Po zadnjih podatkih je umrlo 3326 ljudi, več kot 6500 je poškodovanih. »Današnja prioriteta nam je osvoboditi vse, ki so še vedno ujeti pod ruševinami,« so besede predstavnika tamkajšnje policije Kamala Singha Bama, piše The Wall Street Journal.

A sam potres ni presenetil strokovnjakov, ki so dobesedno pričakovali naravno katastrofo. Pred samo tednom dni se je skupina specialistov za potrese sestala v Katmanduju, da bi našla rešitev za katastrofo, ki neprestano preti zemlji, piše The Slate. »To je bila prava nočna mora, za katero smo vedeli, da se bo zgodila. Fizično in geološko gledano je to natančno tisto, kar smo pričakovali,« je dejal seizmolog univerze v Cambridgeu James Jackson.

Skrb vzbujajoče poročilo

Pred manj kot dvema tednoma je namreč Geohazards International, skupina, ki se ukvarja z zmanjševanjem tveganja potresov po vsem svetu, dopolnila poročilo, kjer so bile do podrobnosti razložene nevarnosti potresov, ki grozijo Katmanduju. »Oseba, ki živi v Katmanduju, je v devetkrat večji nevarnosti, da umre zaradi potresov, kot osebe, ki živijo v Islamabadu. Prav tako je ta oseba v 60-krat večji nevarnosti od osebe, ki živi v Tokiu,« so zapisali v poročilu.

Deli s prijatelji