POMOTA

Jatovo stevardeso očrnili po nemarnem

Objavljeno 13. december 2012 21.59 | Posodobljeno 13. december 2012 21.57 | Piše: U. S.

Nikoli nisem bila pijana na letalu, pravi Snežana Živković.

Fotografija je simbolična.

BEOGRAD – Pred dnevi je na družabnih omrežij zakrožil avdioposnetek z naslovom Jat – ko pijemo, pijemo. Ampak zares. Ne le prek spleta, o posnetku, na katerem je slišati domnevno pijano stevardeso, so pisali tudi časniki. Slišalo ga je več kot 10.000 ljudi, na družabnih omrežjih so ga označili kot vesoljski dokaz splošnega razpada Jata, s katerim letijo pijane stevardese, ki komaj stojijo na nogah. Tak vtis je dobil menda sleherni, ki ga je slišal, komentarji so bili brutalni.

Otežen govor posledica težke prometne nesreče

Stevardesa s posnetka Snežana Živković je prizadeta in razočarana. Med poletom ni bila pijana, težko govori zaradi prometne nesreče, ki jo je doživela pred leti: popolnoma je izgubila dar govora (pa tudi pisanja), a si ga je po dolgi in naporni rehabilitaciji uspešno povrnila, ko je utrujena oziroma dlje govori, pa je govor otežen še danes: »Močno sem prizadeta. S tem poslom se ukvarjam od 20. leta, nikoli nisem naredila nič, kar bi ogrozilo mojo kariero ali ugled. Ne vem, s čim sem si zaslužila tak posmeh, da se me nedostojno vlači po medijih. Kot bi kdo v enem samem dnevu uničil mojo kariero, ki sem jo ustvarjala dolga leta. Najhujše je, ker ves ta čas ni poklical nihče z Jata in me podprl, pojasnil položaja, saj vse dobro vedo.«

Potem se je letalska družba le oglasila, primer so ocenili kot malenkost, za katero nimajo časa, saj se ukvarjajo z resnimi, pomembnejšimi stvarmi. »O Jatu, podjetju in zaposlenih, so se v medijih pojavile številne zlonamerne in nepreverjene informacije in teksti. Če bi na vse odgovarjali, bi ostalo le malo časa za ukvarjanje z zares pomembnimi rečmi in vsakodnevne obveznosti. Menimo, da je ta primer tako bizaren, da bi bilo še bolj bizarno, če bi ga komentirali,« je dejal Boris Crnadak iz Jata. Snežano je opisal kot dolgoletno kolegico in predano uslužbenko z več kot odličnimi poslovnimi rezultati že tri desetletja. Poudaril je, da prav vsi uslužbenci kabinskega osebja redno in brez najave opravljajo teste alkoholiziranosti, doslej so bili vsi negativni.

Javno opravičilo

Snežana je povedala, da nikoli ni stopila na letalo pijana in si tega nikoli ne bi dovolila. Podpredsednica sindikata kabinskega osebja pri Jatu Ranka Laušević ter stevardi in stevardese so na njeni strani: »Prepričana sem, da tisti, ki je to posnel, ni slišal pijane stevardese, saj Snežana Živković nikoli v karieri ni bila pijana. Nihče od nas ni nikoli letel pijan. Nekateri potniki so se smejali njenemu govoru, a smo jim razložili, za kaj gre,« je dejala Lauševićeva.

Darko Soković, ki je stevardeso posnel in to objavil na spletu, se ji je javno opravičil: »Gospa Živković, oprostite. Posnel sem varnostne napotke na poletu 30. novembra letos. Žal mi je, ker sem vas prizadel, žal mi je, da sem pomislil, da ste pijani. Nihče, niti jaz ne, ni pomislil, da je vaš govor tak zaradi nesreče, vsem je bilo logično, da je pijano osebje primerna slika Jata,« je zapisal Soković. In še: »Žal mi je, ker ste postali žrtev, žal mi je, da se nihče v podjetju ni oglasil, da bi vas zaščitil. Gospa Živković, čestitam vam za hrabrost in vztrajnost, da se borite z velikimi življenjskimi izzivi, tudi znotraj Jata. Vaše podjetje vas ni podprlo, želim pa vas prepričati, da vas podpiramo jaz, moja družina, prijatelji in kolegi, vsa država.«

Deli s prijatelji